Tabloul – exercițiu de schimbare a percepției asupra evenimentelor

Tabloul – exercițiu de schimbare a percepției asupra evenimentelor

Un exercițiu simplu și cu efect, care te poate ajută la schimbarea percepție asupra unor evenimente mai puțin plăcute din viața ta este cel pe care l-am numit tabloul.

Acest exercițiu nu-ți va șterge din minte acele momente, dar te va face să te simți mult mai detașat/detașată, să nu mai simți durerea, tristețea, eșecul, furia etc, asociate cu ele, să te eliberezi de acea tensiune pe care poate o porți de multă vreme în tine.

Faptul că nu dorim să ne amintim momentele tensionate, neplăcute, traumatizante nu înseamnă că ele nu există și nu se manifestă. Dimpotrivă, lipsa stimei de sine, boala fizică, epuizarea, stresul sunt posibile consecințe ale acelor evenimente. Ele sunt în noi și lucrează. O mare parte din resursele noastre de energie și timp sunt folosite pentru a le ține sub control. Doar că așa este ca și cum am ascunde mizeria sub covor.

Alege un moment mai tensionat, mai neplăcut din viața ta, ceva cere te-a marcat și poate chiar ai rămas cu impresia că încă ești captiv/captivă acolo. Chiar dacă nu-ți dorești să-ți reamintești, pentru că-ți stârnește tot felul de amintiri, gânduri, emoții, sentimente, te rog să o faci , de data aceasta cu intenția de a vindeca acea amintire inconfortabilă, dureroasă, uneori chiar foarte traumatizantă.

Imaginează-ți că acea situație se petrece acum pe o scenă și tu ești acolo, în mijlocul ei, implicat/implicată exact așa cum s-a întâmplat cândva, nu contează când.

Acum imaginează-ți că ieși de pe scenă, cobori în sală. Te detașezi de acea situație, ca și cum te-ai da puțin în spate ca să o vezi mai bine. Acțiunea/evenimentul asupra căruia lucrezi, rămâne pe scenă.

Acum, de acolo din sală, de unde poți să vezi întreaga scenă, toată acțiunea, toate personajele, imaginează-ți că fotografiezi imaginea pe care o ai în față, că o încadrezi într-o ramă, ca într-un tablou.

Acest tablou poate să fie mai mic, mai mare sau poate chiar foarte mare. Atât de mare încât nici nu încape în sală, nu-i poți vedea marginile.

Acum, te rog să-ți imaginezi cum apuci tabloul de un capăt și-l micșorezi (așa cum se întâmplă cu imaginile pe care le prelucrezi pe calculator). Micșorezi tabloul cât de mult vrei tu. Acum tu decizi dimensiunea pe care o dai tabloului tău (cât un perete, cât o coală de hârtie, cât un timbru etc.).

Dacă tabloul este prea mare și nu crezi că poți să-l micșorezi, imaginează-ți că tu crești până când ești mai mare decât tabloul. Apoi micșorezi tabloul și proporțional scazi și înălțimea ta până când ajungi la așa cum ești în realitate.

După ce l-ai adus la dimensiunea dorita, privește-l.
– Ce-ți inspiră acel tablou acum?
– Un eveniment care încape într-un tablou atât de mic merită să-ți controleze viața?
– Chiar era atât de traumatizant acel lucru sau percepția pe care ai avut-o atunci era deformată?

Important este să înțelegi că atunci, indiferent cum ai reacționat, ai făcut tot posibilul, atât de mult cât ai putut, maximul din acel moment, dacă ai fi putut să faci altfel lucrurile le-ai fi făcut.

Acum poți să le faci altfel, acum ai posibilitatea să te raportezi diferit la acel eveniment. Acum ai de ales – mai stai acolo sub drobul de sare sau mergi mai departe.

Tabloul este în mâna ta sau poate la picioarele tale, acum hotărăști ce faci cu el.Poți să-l păstrezi sau să-l lași să se îndepărteze până când devine un punct care se pierde în zare. Poți să-și imaginezi că-l arunci în foc (în șemineu sau un foc de tabără), că-l faci bărcuță și îl lansezi pe apă . . . Până la urmă imaginația nu are limite.

Cum ți se pare acest exercițiu?
Aștept să-mi spui cum te-ai simțit după ce l-ai făcut.
Dacă te-a ajutat sau nu.

Inspirație și succes!

semnatura-Blaga-Maria

 

 

 

 

__________________________

Publicat la 11.01.2016 pe lumeaprivitaaltfel.ro
Foto credit: pixabay.com

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.