Toată lumea-ți vrea binele, așa că ai grijă de el!

Toată lumea-ți vrea binele, așa că ai grijă de el!

Se pare că sunt mulți care știu foarte bine cam ce ar trebui să facă alții. Părinții, bunicii, prietenii știu ce, cum, când să facem unele lucruri și insistă să le facem în felul pe care-l văd ei.

Fă cum spun eu . . . , eu știu mai bine . . . , tu ești copil . . ., tu habar nu ai . . . , eu am mai multă experiență . . .  Ai auzit și tu asta? Sau mai rău, șantajul emoțional, dacă nu faci așa cum zic eu nu-ți mai fac . . . , nu-ți mai dau . . ., îți i-au . . .,  adică te pedepsesc, găsesc o cale să te constrâng, să te determin să-mi faci pe plac.

Nu contest bunele intenții a celor care acționează astfel, dar vorba aia: drumul spre iad este pavat cu intenții bune.

Ce fac acești oameni nu este altceva decât încercarea lor de a rămâne în propria zonă de confort. Ca nimeni și nimic să nu-i scoată de acolo, ca să controleze lucrurile astfel încât să nu fie nevoiți să se adapteze unei situații – consecință a acțiunii tale.

În același timp, se poate și să aibă dreptate. Poate că uneori, prea implicați într-o situație nu avem capacitatea de a vedea foarte clar lucrurile. Chiar și așa avem dreptul să decidem ce și cum facem, ne-am născut pentru noi, pentru experiențele și evoluția noastră și nu avem cum să învățăm și să ne formăm dacă urmăm doar căi bătătorite de alții.

Să permiți altora să-ți conducă viața este o decizie personală. Însă această decizie s-ar putea să te coste cam mult. Să-ți scadă încrederea în tine, să-ți afecteze stima și iubirea de sine, să-ți dezvolte dependenta față de alte persoane, de sfaturile, de confirmările altora. Și ce te faci când ei nu sunt acolo, cum te descurci?

John C. Maxwell spune: Uneori câștigi, alteori înveți. Eu cred că totdeauna înveți, indiferent de experiență și de felul în care ai perceput-o, câștig sau pierdere.

Ia propriile decizii și asumă-ți-le. Începe să privești lucrurile din altă perspectivă – pierderea ca oportunitate, ca posibilitate de a învăța. Cel ce-și învață lecția după ce a trecut prin momente dificile, stresante, mai puțin plăcute devine mai înțelept, cu o capacitate crescută în a face față altor provocări, devine stăpânul propriei vieți.

Deci, revenind la titlul articolului, toată lumea-ți vrea binele, așa că ai grijă de el, de binele tău!

semnatura-Blaga-Maria

 

 

 

 

___________________

Publicat la 03.07.2017 pe lumeaprivitaaltfel.ro
Foto credit: BBC

 

 

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.