Să cred sau nu?

Să cred sau nu?

Citiți următoarele afirmații și bifați după cum credeți:
A [en. Agree] Sunt de acord – Această afirmație corespunde credințelor mele.
D [en. Disagree] Nu sunt de acord – Această afirmație nu corespunde credințelor mele.
N |en. No opinion ] Nu am nicio opinie – Sunt nesigur sau nu mă gândesc la așa ceva.

A.D.N. Cred în Dumnezeu.

A.D.N. Cred că Dumnezeu se află în Rai.

A.D.N. Mă aștept să ajung în Rai, atunci când mor.

A.D.N. Pentru a merge în Rai trebuie să fii o persoană bună.

A.D.N. A merge în Rai înseamnă să crezi în ceea ce spune Biblia (Coranul sau alte scripturi).

A.D.N. Dacă ai credința în Dumnezeu, ai șanse mai mari de a ajunge în Rai, decât dacă nu crezi.

A.D.N. Dumnezeu este milostiv, dar tot El a creat Iadul.

A.D.N. Iadul este creat pentru pedepsirea păcatelor.

A.D.N. Atât Raiul cât și Iadul sunt eterne.

A.D.N. Indiferent dacă sunt pedepsit sau capăt salvarea, rezultatul va fi drept –

A.D.N. Mă liniștește să cred că nu voi dispărea, atunci când voi muri.

A.D.N. Dovezi științifice despre Rai nu vor exista niciodată.

A.D.N. Ceea ce se întâmplă după ce murim este cunoscut prin credință.

A.D.N. Experiențele la granița dintre viaţă și moarte sunt reale.

A.D.N. Atunci când oamenii „merg înspre lumină” și apoi se întorc, avem de-a face cu un preambul al vieții de dincolo.

A.D.N. Experiențele la limita dintre viaţă și moarte, despre care am citit, mi-au sporit credința în Rai.

A.D.N. îi voi întâlni în Rai pe cei dragi, pe care i-am pierdut.

A.D.N. Mă aștept să îi regăsesc pe mama mea și pe tatăl meu, după ce mor.

A.D.N. Comunicarea cu morții este reală.

A.D.N. Reîncarnarea este reală.

Total A __________
Total D __________
Total N __________

Comparați numărul de aprobări, de dezaprobări sau lipsă de opinie și găsiți categoria dominantă.

Predominant A (14-20 puncte) Ești un credincios. Credincioșii se încadrează în două categorii: cei care îmbrățișează dogma unei religii organizate și cei care merg pe calea spiritualității, chiar dacă au renunțat să mai meargă la biserică. în calitate de credincios, te simți sigur cu privire la viața de după, iar acest sentiment te liniștește. Simți că ai eliminat teama de moarte. Dumnezeul tău este blând – o ființa superioară, care va avea grijă de sufletul tău, atunci când vei muri. Ceea ce știi despre experiențele la limita dintre viaţă și moarte îți confirmă credința.

Predominant D (14-20 puncte) Ești un sceptic. Ca sceptic, abordezi viața prin prisma logicii și a materialismului. Cu toate că nu ești neapărat un om de știința, preferi modelul științific, celui religios – până în punctul în care, pentru tine, cele două nu pot coexista. Nu crezi în viața de după moarte și te-ai împăcat cu acest gând. Suspectezi că experiențele la limita dintre viaţă şi moarte trebuie să fie niște disfuncții ciudate ale creierului. Părerile tale pot fi schimbate prin dovezi mai convingătoare, dar, până acum, nu ai găsit niciuna. Presupui că fiecare dovadă a vieții de după este fie o fantezie, fie îndeplinirea unei dorințe. De vreme ce nimeni nu se întoarce din morți, ești sigur că nu vei deține niciodată dovezi certe în această privință.

Predominant N (14-20 puncte) Ești agnostic sau evaziv. În ciuda diferenței dintre aceste două grupuri, membrii ambelor sunt de acord că e posibil, sau nu, ca viața de după să existe. E posibil să nu te gândești la moarte, preferând să aștepți până când nu vei avea încotro și va trebui să o înfrunți. Sau poate simți că viața de după – la fel ca și Dumnezeu – nu va fi niciodată explicată. Povestirile despre experiențele Ia limita dintre viaţă și moarte nu te interesează în mod deosebit.

Dacă nu ați atins 14 până la 20 de puncte din nicio categorie, considerați-vă deschiși la minte. Asemenea oameni își descoperă credința în noțiunile spirituale, dar și în cele materialiste ori științifice. Sunteți interesați de experiențele la limita dintre viaţă și moarte, dar nu sunteți convinși în totalitate. Puteți să simțiți o neliniște, pentru că nu aveți o credință concretă. Puteți să vă considerați derutați. Este foarte probabil să vă simțiți bine pentru că nu aveți certitudini, în opinia voastră neexistând certitudini, atunci când este vorba despre viața de apoi. (La gândul că îți putea merge în Rai, oftați și vă gândiți că ar fi plăcut. Dar nu contați pe acest lucru).

Ar trebui să nu fiți surprinși dacă descoperiți că sunteți un credincios, un sceptic sau un agnostic. Cu toate acestea, atunci când vedeți categoriile în care se încadrează alți oameni, care se pot afla foarte departe de sistemul vostru de credințe, vi se pare deranjant sa descoperiți că ați putea să aveți cu toții dreptate.

Credincioșii pot merge în Raiul (sau Iadul) care se potrivește trecutului lor religios. În viața de după, ei se vor întâlni cu versiunea de Dumnezeu sau zeu pe care o doresc. Vor fi înconjurați de îngeri sau de bodhisattva (ființe luminoase). Tonul emoțional al vieții de după poate fi de beatitudine totală, dacă este tonul pe care l-au anticipat – ori poate fi mai ambiguu, sau chiar trist. Teologia catolică vorbește despre Iisus care plânge și despre mama sa, Maria, care simte părere de rău pentru soarta păcătoșilor.

Este, de asemenea, posibil ca experiența să fie lipsită de orice sentimente. Scepticii pot descoperi că viața de după este goală, lipsită de senzații conștiente. Pentru ei, moartea poate induce un somn lung, fără percepția sinelui. întrebarea este cât durează această stare, sau unde poate duce.

Pentru agnostici, viața de după este problematică. Ei pot percepe că rămân ei înșiși, ocupând un soi de margine a Iadului, în care faptele bune și cele rele formează o negură, neexistând niciodată o rezolvare decisivă. în acest fel de viaţă de după, îngrijorările și ambiguitățile care stau la baza punctelor de vedere ale agnosticilor pot persista. Pentru creștini, purgatoriul se potrivește acestei descrieri.

Cum rămâne cu cei indeciși, ori cei cu mintea deschisă? Ei pot avea cea mai mare surpriză, pentru că un om cu mintea deschisă moare fără nicio așteptare. Dacă vă trăiți viața luând fiecare zi așa cum este, ultima dintre ele nu va fi diferită. Pe scurt, capacitatea conștiinței de a ne modela viețile este aspectul permanent – singurul aspect al minții care ne putem aștepta să continue. Undeva, în spațiul gol. Atâta vreme cât fizicul și metafizicul sunt confundate, suntem prinși în spațiul gol dintre ele. Deoarece credința nu este o predispoziție a societății noastre, de ce ar trebui să ne așteptăm cu toții la o viaţă de după? Alegerea și condiționarea trebuie să joace un rol uriaș în experiență finală. Gândiți-vă la acești doi oameni, ale căror vieți diferă în atâtea sensuri.
________________________
Deepak Chopra – Viața după moarte (fragment), editura For You

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.