Trăim vremuri interesante și în ultima vreme timpul parcă nu mai are răbdare. Viteza cu care se succed lucrurile este din ce în ce mai mare și mulți dintre noi au scăpat de prea multă vreme frâiele propriilor vieți.
Poate tocmai acesta să fie motivul pentru care din când în când apare câte-o catastrofă care să ne determine să ne oprim, să ne evaluăm viața, prioritățile, nevoile și dorințele, care să ne întoarcă la noi înșine și la valorile umanității.
Un astfel de moment trăim acum. Un moment extrem de important, un moment care ne poate schimba radical viziunea, perspectiva și abordarea.
Pământul este o ființă vie și evoluează împreună cu locuitorii lui (pietre, plante, animale, oameni). Trecem printr-o curățenie majoră, mizeria iese de sub preș și lucrurile încet, încet se văd la dimensiunea lor reală.
Dansăm pe muchie de cuțit – ori ne schimbăm, ori ne schimbăm. Cei care, conștient sau nu, se opun evoluției vor pleca sub o formă sau alta ( probabil că mai mulți de frică decât de corona-virus). Moartea nu este o tragedie, face parte din natură și fiecare dintre noi vom pleca la vremea lui, important este, însă, cum trăim până atunci. Nu va fi sfârșitul lumii, ci doar sfârșitul unei lumi concomitent născându-se o alta.
Este important să înțelegem că noua lume va fi după chipul și asemănarea noastră, că suntem co-creatori și că vom face o lume conform nivelului nostru de conștiință. Dacă ceea ce va urma va fi tot o lume a suferinței (în care să permitem abuzuri, lipsuri, tiranie, învrăjbire, neiertare, neasumare, invidie, concurență, alergare, frică, boală, mizerie, judecată etc.) sau o lume în care să ne manifestăm responsabil libertatea (discernământ, asumare, autenticitate, colaborare, împărtășire, bucurie, pace, liniște interioară, bunăvoință, bunătate, armonie, echitate, curaj, frumusețe, blândețe, înțelegere, ușurință în manifestare, comuniune etc.) doar de noi depinde.
Aceasta este lecția următoarei perioade. Trece cine poate și cum poate, ci nu altădată, nu-i concurs. Viața merge mai departe și Universul nu o să se împiedice nici de mine, nici de tine în calea lui. Cine se adaptează schimbării și se lasă să curgă cu evenimentele este pe val, cine nu se luptă cu valul.
Vremurile de crize sunt vremuri cu potențial fantastic. Acum se pot face salturi spectaculoase în evoluție. Aimen Klimmeron spunea: „Noroc ca viata, în generozitatea ei nemărginită, face uneori intreprinderile să mai dea faliment, companiile să facă restructurări, să fim dați afară de la locul de muncă „sigur”, și să ne trezim în binecuvântata situație în care șutul în fund de proveniență divina ne împinge să facem un pas înainte, să ne descurcăm, să fim creativi.”
În acest moment citatul de mai sus s-ar putea să ți se pară cinic, însă evenimentele sunt neutre, interpretarea de bine – rău o dăm fiecare în mod personal funcție de felul în care le prelucrăm emoțional și de cum ne afectează.
Este un moment de reglaj karmic – cine are de plătit va plăti, cine are de primit va primi. În acest context unii vor pierde alții vor câștiga. Se pot pierde sănătate, bani, relații, joburi; la fel cum se pot și câștiga toate acestea. Unii oameni se vor adapta cu ușurință schimbării, vor fi flexibili (vor lucra de acasă, își vor muta serviciile în online, vor face vânzări pe internet etc.), alții vor opune rezistență și vor pierde.
Ce poți să faci în astfel de timpuri
1. Susținerea mentalului
În astfel de perioade câmpul mental este primul care intră în joc și cel mai repede afectat. Gânduri despre ce este, ce o să fie, cum o să fie, ce o să se întâmple. Scenarii mai mult sau mai puțin realiste, alarmante, păguboase și câte-un gând răzleți de speranță.
Curățenie în cap și în gânduri
Un proverb latin spune: „Minte sănătoasă în corp sănătos”, realitatea vremurilor noastre ne duce către educarea minți pentru a fi sănătoși. O minte sănătoasă va construi implici un corp sănătos.
Pentru cei mai mulți oameni sănătatea însemnă absența bolii, dacă nu doare nu ești bolnav sau cu alte cuvinte ești sănătos. OMS (Organizația mondială a Sănătății) a propus în 1946 definiția următoare: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.
Cum poți să-ți faci curat prin gânduri? În primul rând devenind atent la mintea ta, unde zboară, cu ce se ocupă. Unii cercetători au aproximat că zilnic ne trec prin cap între 50.000 și 70.000 de mii de gânduri, din nefericire 70-80% dintre acestea fiind negative, auto-sabotoare și distructive.
Un gând persistă numai dacă îl gândim, adică dacă ne lăsăm prinși de el și construim alte gânduri în jurul lui. Observă-ți gândurile, ele vin de cele mai multe ori automat și inconștient însă prin educare minții, decizând în mod conștient cărora să le dai importanță, vei „produce” altfel de gânduri.
Câte din gândurile au legătură cu tine? La ce te ajută cele care nu au legătură cu tine? dacă mare alor majoritate nu îți aduc niciun beneficiu de ce îți risipești timpul gândindu-le? Câte din gândurile care au legătură cu tine sunt adevărate, reale și câte sunt doar produsul scenaritei tale? Câte din gândurile tale se îndreaptă către ceva pozitiv și constructiv și câte din ele îți alimentează stări neliniște, îngrijorare, frică? Nu ți-ar fi mai simplu să rezolvi problemele și nu să le tot învârți prin cap?
Pentru fiecare dintre noi este un moment de bilanț – de evaluare, decizie și acțiune. Este important ca să vedem exact unde suntem și încotro ne îndreptăm, ce mai păstrarăm din ce a fost și ce lăsăm în urmă, ce ni se mai potrivește și ce nu.
Oprește-te, conectează-te cu tine și răspunde-ți cu onestitate. Probabil că nu îți va fi ușor și nici la îndemână, scuzele vor apărea, măștile pe care le-ai dezvoltat ca și mecanisme de apărare își vor cere dreptul la existență. Oricât de greu ți-ar fi, este important să fii onest cu tine, să nu mai fugi de tine și nici să nu te mai ascunzi.
Ia o foaie de hârtie și răspunde-ți:
- felul în care îți trăiești viața te împlinește, te bucură, îți face plăcere
- dacă ai avea curajul să schimbi, ce ai schimba
- îți place omul care ai ajuns
- ești împăcat cu deciziile tale
- care este calitatea trăirilor tale (emoții, sentimente)
- cât de împlinit te simți
- cât te bucură ceea ce lucrezi
- ce calitate au relațiile tale
- cu ce fel de oameni te înconjori
- cât trăiești așa cum vrei tu
- cât trăiești așa cum îți dictează alții
- care sunt lucrurile mărunte pe care le faci zilnic împotriva ta
- dacă știi că sunt împotriva ta ce te determină s le faci totuși
- ce faci pentru corpul tău
- ce faci pentru mintea ta
- ce faci pentru sufletu tău
- cât de prieten îți ești ție
- ce ai făcut cu visurile tale
- ce ai oferit celor din jurul tău
- cât de (ne)condiționat ai făcut aceste lucruri
- cât ți-ai dat voie să strălucești
- ce îți dorești cu adevărat în acest moment
- când vei face acționa în sensul împlinirii acestor lucruri
- îți trăiești cu adevărat viața sau te trăiește ea pe tine
- care sunt valorile tale
- ești fericit
Dă atenție și altor întrebări care-ți vin în timp ce lucrezi cu tine.
2. Susținerea corpului fizic
Respiră! Respiră adânc, umpleți bine plămânii cu aer și expiră prelung (respirație abdominală). Fă câteva serii de astfel de exerciții de-a lungul zilei. 3-4 serii fiecare cu 3-5-7 cicluri de respirație (inspir-expir). Nu te speria dacă amețești, este pentru că aducând mai mult aer în corp implicit crești cantitatea de oxigen și creierul resimte acest lucru. Odată revenit la ritmul tău de respirație în câteva minute amețeala dispare. Oxigenarea mai intensă a corpului îi va crește rezistența fizică și psihică, imunitatea și calitatea și cantitatea de energie pe parcursul zilei.
Hidratează-te. Bea apă cât mai pură, de izvor în măsura în care se poate. Renunță la băuturile cu adaos de zahăr. Energizează-ți apa, binecuvântează-o, adaugă în ea 1-2 picături de ulei esențial (busuioc, salvie, lămâie – descongestionează sângele, cuișoare etc.). Bea ceaiuri neîndulcite sau cu miere. Hidratarea este mai importantă decât mâncarea.
Hrănește-te. Mănâncă mai conștient.Oferă-i corpului tău hrană cât mai puțin procesată, de preferință chiar vie (fructe, legume, semințe). Suntem în perioada postului sunt muți care au renunțat hrana de origine animală (carne, lapte, ouă), hrană care coboară vibrația corpului. Renunță la „ronțăieli” și gustărici super-procesate (napolitane, biscuiți, cipsuri, bomboane). Poți să le înlocuiești cu fructe uscate, în cantități moderate (smochine, curmale, merișoare, prune, caise etc.) sau cu semințe (floarea soarelui, susan, cânepă, dovleac) și nuci (nuci, migdale, alune), de preferință naturale, neprelucrate termic.
Adaugă în alimentația ta cât mai multe frunze verzi (clorofila oxigenează și regenerează, crește astfel imunitatea corpului), ceapă, usturoi și condimente (piper, tumeric(cucurma), hrean, ghimbir, ardei iute).
Dacă ești consumator de dulciuri, alcool țigări, încercă să reduci cantitate acestora. S-ar putea să fie un pic stresant pentru minte și pentru emoțiile care nu vor avea cu ce se alina, însă este mult mai sănătos pentru imunitatea ta. Hrănește-ți corpul cu mâncare de calitate și emoțiile cu emoții.
Asigură-te că ai aportul necesar de minerale, vitamine și oligoelemente pentru a fi bine hrănit și pentru un sistem imunitar sănătos. Crește alimentele care îți aduc un aport sporit de vitamina A, complexul de vitamine B, magneziu (în situații stresante crește consumul de magneziu), vitamina C, calciu, fier, zinc.
Fă mișcare. Încă se mai poate circula pe afară, bucură-te de razele soarelui, plimbă-te prin parc sau dacă ai o pădure în apropiere, păstrând totuși distanța față de ceilalți oameni. Mișcă-te în casă – dansează, fă exerciții de aerobic, yoga, streaching, pilates, dezmorțește-ți corpul și pune-ți sângele în mișcare. Mișcarea ajută la detoxifierea naturală a corpului, pune limfa și tranzitul intestinal în mișcare. Mișcarea în aer liber, exercițiile fizice și gravitația sunt factori cruciali pentru asimilarea unor vitamine, minerale și oligoelemete,
Odihnește-te. Dormi suficient, Relaxează-te. Ieși din nebunia știrilor alarmante și umple-ți timpul și capul cu ceva cu adevărat util. Este o mare diferență între a te informa și a te intoxica cu toate poveștile din mass-media.
Fă exerciți de împământare. Dacă poți afară este foarte bine, dacă nu nu-i nicio problemă. Chiar dacă ești în casă imaginația te duce oriunde vrei și cum mintea subconștientă nu face diferența între ceea ce trăim cu adevărat și ceea ce doar vizualizăm este numai bine.
Imaginează-ți că ești desculț pe iarbă. Simte atingerea ierbii sub tălpi. Imaginează-ți cum din tălpile tale cresc rădăcini care se duc din ce în ce mai adânc în pământ. Conectează-te cu inima Mamei Pământ și mulțumește-i pentru tot ceea ce face pentru tine – pentru hrană, pentru aer, pentru apă, pentru corpul tău fizic și împlinirea nevoilor lui. Dă voie energiei reziduale și stagnante de care nu mai ai nevoie să se scurgă în pământ și apoi încarcă-te cu energie nouă, revigorantă.
Spală-te. Chiar dacă stai mai mult prin casă și nu este încă foarte cald încât să transpiri, corpul tău are nevoie să fie îngrijit și purificat. Fă băi relaxante, Poți să adaugi sare, plante, uleiuri esențiale.
3. Purifică-ți casa.
La fel ca și corpul casa ta este spațiul tău sacru și are nevoie de atenție. Pe lângă ordine și curățenie fizică(spălat, dezinfectat, aspirat) are nevoie de aer curat și de purificare energetică.
Poți să faci acest lucru aprinzând lumânări cu intenția de a curăța, elibera sau chema anumite energii. Dacă folosești lumânări parfumate de preferință să fie cu esențe naturale și nu sintetice.
Poți să-ți purifici casa aprinzând frunze de salvie, tămâie, smirnă, bețișoare parfumate. Mai poți să folosești lămpi de aroma terapie cu uleiuri esențiale în rezonanță cu vremurile sau cu tine. Mentă – pentru concentrare, respirație mai ușoară și împrospătarea aerului, cuișoare – puternic antioxidant, bun pentru purificarea aerului, lavandă – liniștire, bun în insomnii și anxietate, eucalipt, etc.
4. Onorează-ți emoțiile
Deși le-am lăsat la urmă, cred că cel mai mare beneficiu pe care ni-l poate aduce acest moment de criză este posibiltatea de a ne (re)așeza emoțiile.
Acum se pot reactiva divers emoții neonorate, Emoții pe care noi sau chiar înaintașii noștri (pentru că emoțiile pot să fie moștenite transgenerațional) sau pe care le-am rostogolit peste vieți (pentru cei care acceptă reîncarnarea), nu ne-am permis să le simțim sau să le manifestăm. Astfel ele au rămas blocate, înțelenite, ascunse, negate, oarecum îngropate dar nu moarte și acum, în vâltoarea evenimentelor se trezesc la viață.
Pot fi tot felul de frici (frica de moarte, frica de pierdere, frica de boală, frica de singurătate, frica de izolare, frica de necunoscut, frica de viitor etc. ), poate să fie anxietate, pot să fie furie, neputință, nesiguranță.
Toate aceste emoții și sentimente au acum șansa să fie ascultate, eliberate, reașezate. Poți să faci acest lucru prin diverse tehnici, metode și exerciții, printr-un dialog interior realist și constructiv.
A-ți onora emoțiile însemnă pur și simplu a le da voie să fie, a le manifesta fără vinovăție, fără rușine, fără judecată.
5. Ocupă-te de sufletul tău
Reevaluează-ți legătura ta cu tine și cu Divinitatea, cu Universul, cu Dumnezeu așa cum îl vezi tu. Poate este momentul să privești lucrurile din alt punct de vedere să-ți revizuiești credințele și raportarea la Divinitate.
Roagă-te. Sunt nenumărate studii care au demonstrat importanța și efectele rugăciunii.
Meditează. Practica meditației este benefică pe toate planurile (fizic, mental, emoțional, spiritual).
Metamorfoza – 21 de zile de meditație
Aici și Acum – 21 zile de meditație
Arta meditației – 21 zile de meditație
Conectează-te cu natura. Încă mai poți să ieși afară, dar dacă ai ales să stai în casă poți să te conectezi cu natura prin plantele de interior pe care le ai sau pur și simplu privind pe geam un copac, un parc, un petec de iarbă.
Cu toată criza și provocare vremii și vremurilor, important est esă ne așezăm în noi înșine. Până la urmă, sensul vieții este să-i dăm vieții sens.
___________________
Foto credit: pixabay.com