Imagistica ghidată – mintea ca vindecător

Imagistica ghidată – mintea ca vindecător

„Emoțiile și cuvintele noastre îi dau de știre trupului în legătură cu ceea ce așteptam de la el, iar prin vizualizarea anumitor schimbări noi putem ajuta trupul să realizeze practic acele schimbări”, spune Bernie Siegel, autorul cărții Love, Medicine and Miracles (Dragoste, medicină și miracole), Harperperennial Library, 1990. Această idee reprezintă conceptul fundamental din spatele imagisticii ghidate, care vă ajută pe dumneavoastră să vă îmbunătățiți sănătatea și viața, doar imaginându-vă aceste lucruri într-o manieră pozitivă.

Cercetările arată că, dacă e practicată corespunzător, imagistica ghidată poate avea următoarele efecte: scăderea tensiunii arteriale; reducerea anxietății; dispariția depresiei și a durerii fizice; întărirea sistemului imunitar; ameliorarea amețelilor din timpul kinetoterapiei; încetinirea reacțiilor alergice; grăbirea procesului de recuperare în cazul tăieturilor, arsurilor, fracturilor sau intervențiilor chirurgicale. De asemenea, îmbunătățește performantele în sport și în orice activitate intelectuală.

Atunci când imagistica ghidată este practicată la nivelul maxim de eficientă, ea vă încurajează să vă imaginați pe sine împreună cu toate simțurile dumneavoastră. Pe lângă folosirea imaginilor și a gândurilor, această tehnică implică și imaginarea sunetelor, a senzațiilor tactile, gustative și olfactive. Pentru că informațiile senzoriale pe care le percepem reprezintă modul în care mintea și imaginația tind să recepteze informații, imagistica ghidată poate accesa în mod direct mintea inconștientă, trecând peste orice cuvânt care ar putea sta în calea comunicării directe dintre minte şi trup.

Un alt motiv pentru care imagistica ghidată pare a fi atât de eficientă în procesul de evoluţie a trupului este acela că implică emoţii. De fapt, această metodă pare să funcționeze cel mai bine atunci când folosim imagini care ne afectează puternic latura emoţională. Aşa cum imaginile și alte percepții senzoriale depășesc nivelul rațiunii, ajungând direct la nivelul inconștient al mintii, şi emoțiile ajung direct la mintea inconștientă. Mai mult, emoțiile dețin și o istorie a lor, care interacționează cu sistemele biologice ale organismului uman. Spre exemplu, dacă vă imaginați o zi însorită de vară alături de o persoană dragă, corpul dumneavoastră va re-experimenta acelaşi răspuns fizic de bucurie, relaxare și extaz.

Datorită faptului că emoțiile sunt atât de personale, în timpul procesului fiecare dintre noi folosește metode diferite de accesare a imaginilor eficiente. Unii oameni preferă să urmărească imagini create de alte persoane, în timp ce alții preferă să folosească imagini create de ei înșiși, în orice caz, important este să vă relaxați și să lăsați imaginația să ași facă treaba. Desigur, cu cât exersați mai mult, cu atât va fi mai ușor și mai eficient.

Imagistica ghidată funcționează pe principiul că imaginile sunt evenimente prin care a trecut trupul. Imaginile senzoriale reprezintă limbajul trupului, pe care îl înțelege automat și fără dubii. Belleruth Naparstek, autorul cărţii Staying Well with Guided Imagery (Conservarea sănătății prin imagistică ghidată), apărută la Warner, în anul 1994, explică faptul că primul principiu operaţional al imaginației este acela că: „Trupurile noastre nu fac discriminări între imaginile senzoriale mentale și ceea ce numim realitate.” Deși imaginile nu au asupra trupului un impact atât de intens ca cel al evenimentelor reale, ele creează același gen de experiențe. Și, cu toate că sunt mai slabe decât cele reale, sunt resimțite în întregul organism.

Atunci când funcționează la capacitate maximă, imagistica ghidată apare într-o stare mentală intermediară, similară visării cu ochii deschiși, meditației sau auto-hipnozei. Astfel, persoana în cauză intră treptat într-o stare în care vizualizează și experimentează imagini destinate s-o ajute la vindecare şi motivare. Un pacient bolnav de cancer poate vizualiza un pistol ce ochește celule cancerigene, pe când un atlet își poate imagina o puma dându-i grație, viteză și forță. O persoană ce urmează terapie recuperatorie poate avea o viziune cu momente dintr-o copilărie ideală, în care obișnuia să alerge liber, după care se poate vedea pe sine pășind încrezător și independent spre viitor.

Aceste tehnici de vindecare subliniază importanța imaginației și a creativității în accesarea nivelului superior al mintii – intuiția. De asemenea, ne reamintește un lucru esențial: ne putem folosi mintea pentru a ne vindeca și a ne îmbunătăți starea fizică și viața, în ansamblu.
______________________
Lynn A. Robinson – Parapsihologie (fragment). Editura Curtea Veche, 2006.

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.