Cu toții avem nevoie de o încăpere liniștită, interioară, calmă precum un loc din adâncul oceanului, unde nimeni și nimic nu ne deranjează, indiferent cât de puternice ar fi valurile la suprafață.
Liniștita încăpere interioară, construită în imaginar, funcționează ca o cameră de decompresie mentală și emoțională. Ea vă depresurizează de tensiuni, griji, stres. Aici vă refaceți și vă puteți întoarce la munca de zi cu zi, mult mai pregătit să vă adaptați ei.
Convingerea mea este că fiecare personalitate are deja un asemenea loc în gând, unde nu este niciodată deranjată sau incomodată, ca punctul matematic din centrul roții sau al axei, care rămâne întotdeauna pe loc. Noi trebuie să găsim acest centru liniștit interior și să ne retragem acolo periodic ca să ne odihnim, să ne revenim și să ne regenerăm.
Una dintre cele mai eficiente rețete pe care le-am dat vreodată pacienților mei a fost sfatul să învețe să se întoarcă în acest colțișor liniștit. Una dintre cele mai bune căi pe care le-am descoperit intrând în acest colțișor liniștit a fost construirea în imaginar a unei mici încăperi mentale. Mobilați-vă această cameră cu lucrurile care vă liniștesc cel mai bine: eventual un peisaj frumos, dacă vă plac tablourile; un volum cu versurile preferate, dacă vă place poezia. Zugrăveala pereților trebuie să aibă culoarea dumneavoastră favorită cea mai „plăcută”, alegându-vă ceva liniștitor ca: albastru, verde deschis, galben, auriu. Încăperea trebuie mobilată simplu, nu trebuie să existe elemente care să vă distragă atenția. Totul trebuie să fie într-o perfectă ordine. Simplitate, liniște, frumusețe, acestea sunt cuvintele-cheie. Aici trebuie să se afle scaunul dumneavoastră preferat. De la fereastră puteți vedea o superbă plajă, valurile care se rostogolesc la mal, dar pe care nu le auziți, pentru că în camera dumneavoastră e foarte, foarte liniște.
Construiți cu mare grijă această încăpere în imaginația dumneavoastră, ca și cum v-ați face o cameră adevărată. Familiarizați-vă cu atenție cu fiecare detaliu.
De câte ori aveți un moment liber peste zi, între întâlniri sau când sunteți în autobuz, retrageți-vă în camera dumneavoastră liniștită. De câte ori începeți să simțiți tensiunea crescând, sau că ceva vă grăbește sau vă chinuiește, retrageți-vă în încăperea dumneavoastră liniștita câteva momente. Câteva minute dintr-o zi foarte aglomerată vă vor răsplăti din plin. Nu este un timp pierdut, ci unul investit. Spuneți-vă: „Am să mă odihnesc puțin în încăperea mea liniștita”.
Apoi, în gând, imaginați-vă cum urcați niște scări spre această cameră. Spuneți-vă: „Acum urc scările, acum deschid ușa, acum sunt înăuntru.” În gând, observați toate amănuntele liniștitoare și odihnitoare. Vizualizați-vă stând în fotoliul preferat, complet relaxat și împăcat cu toată lumea. în această încăpere sunteți în siguranță, nimic nu vă atinge. N-aveți de ce să vă faceți griji. V-ați lăsat grijile la baza scării. Nu trebuie să luați nici o hotărâre aici, nu trebuie să vă grăbiți, nu trebuie să vă deranjați.
____________________________
Maxwell Maltz – Psiho-cibernetica (fragment). Editura Curtea Veche, 1999