Femei care iubesc prea mult

Femei care iubesc prea mult

 

Este o ironie a vieţii că noi, femeile, suntem capabile să răspundem cu atata compasiune şi înţelegere la suferinţa altuia dar rămanem oarbe la propria noastră suferinţă, şi orbite de aceasta. Ştiu asta din proprie experienţă, căci am fost eu insămi o femeie care a iubit prea mult, timp indelungat, pană cand sănătatea mea fizică şi emoţională s-a deteriorat într-atât, încât am fost nevoită să-miexaminez mai serios felul în care mă raportam Ia bărbaţi. Am petrecut ultimii ani străduindu-mă din greu să schimb acest tipar. Au fost cei mai satisfăcători ani din viaţa mea.

Pentru toate femeile care iubesc prea mult, sper ca această carte să nu fie doar un impuls pentru a deveni conştiente de realitatea condiţiei lor, ci mai ales o incurajare de a incepe să se schimbe, mai întâi prin separarea iubirii de obsesia faţă de un bărbat, iar apoi prin redirecţionarea acestei iubiri către propria vindecare şi spre propria viaţă.

***

Nici o femeie nu se transformă întamplător într-o femeie care iubeşte prea mult. Dezvoltarea ta ca femeie in acest tip de societate, într-o asemenea familie poate da naştere unor tipare predictibile. Caracteristicile de mai jos sunt tipice femeilor care iubesc prea mult, femei ca Jill sau, poate, chiar ca tine.
1. Prin definiţie, provii dintr-o familie dezechilibrată în care nevoile tale emoţionale nu au fost satisfăcute.
2. Pentru că tu insăţi ai primit prea puţină atenţie, incerci să umpli acest gol cu un substitut, devenind femeia care oferă protecţie, mai ales bărbaţilor care par să aibă nevoie de aşa ceva.
3. Întrucat nu ai reuşit să-ţi transformi părinţii (sau doar unul din ei) in personajele tandre, iubitoare, după care ai tanjit atat, reacţionezi cu tot sufletul atunci cand intalneşti acel tip arhicunoscut de bărbat indisponibil emoţional, pe care incerci – ca şi in trecut – să-l schimbi prin iubirea pe care i-o arăţi.
4. Terorizată de posibilitatea abandonului, faci orice să salvezi de la destrămare relaţia cu un bărbat.
5. Aproape nimic nu va fi prea dificil, nu va lua prea mult timp, nu va fi prea costisitor dacă îl „ajută” pe bărbatul cu care ai o relaţie.
6. Obişnuită cu lipsa dragostei într-o relaţie personală, eşti dispusă să aştepţi, să speri şi să îţi dai şi mai mult silinţa să-i faci pe plac.
7. Eşti dispusă să iţi asumi mult mai mult de 50% din responsabilitate, vină şi imputări in orice relaţie.
8. Respectul de sine este extrem de scăzut şi, în forul tău interior, nu crezi că meriţi să fii fericită. Crezi, mai degrabă, că trebuie să lupţi pentru a obţine dreptul la fericire.
9. Pentru că ai a avut parte de o copilărie lipsită de siguranţă, simţi nevoia disperată de a avea controlul asupra bărbaţilor şi relaţiilor tale amoroase. iţi ascunzi acest efort de a controla oamenii şi situaţiile sub masca „ajutorului”.
10. În relaţiile tale, trăieşti mai curand în visul tău despre cum ar putea fi, decât în realitatea situaţiei în care te afli.
11. Eşti dependentă de bărbaţi şi de suferinţa sufletească.
12. Se poate să fii predispusă din punct de vedere emoţional şi, de multe ori, biochimic, la dependenţa de droguri, alcool, şi/sau anumite alimente, mai ales cele care conţin zahăr.
13. Prin atracţia pe care o simţi faţă de persoanele cu probleme care trebuie rezolvate, sau prin implicarea în situaţii de cele mai multe ori haotice, incerte şi chinuitoare din punct de vedere emoţional, eviţi, de fapt, să-ţi indrepţi atenţia spre responsabilitatea faţă de propria ta persoană.
14. S-ar putea să ai o inclinaţie spre stări depresive episodice, pe care incerci să le impiedici prin emoţia pe care ţi-o procură o relaţie instabilă.
15. Nu te simţi atrasă de bărbaţi amabili, echilibraţi, demni de incredere şi interesaţi de persoana ta. Pe aceştia ii consideri „plicticoşi”.

_______________________
Robin Norwood – Femei care iubesc prea mult (fragmente)

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.