Cunoaște-ți vârsta emoțională (test)

Cunoaște-ți vârsta emoțională (test)

Pentru fiecare întrebare, încercuiește răspunsul ce reprezintă cel mai bine reacția sau alegerea ta în mod obișnuit.

1. Dacă mă uit în oglindă și nu îmi place ce văd, atunci:
a. Nu mă mai uit. Aparentele Nu contează așa de mult. Desigur că îmi aș dori să arate mai bine, dar cine are timp? Nu este așa important.
b. Mă îngrijorez.. poate chiar mult de tot. Nu e nimic rău în dorința ei de a arăta și de a mă simțit cel mai bine. Să îmi păstrez aspectul este o presiune constantă în viața mea. Cu siguranță aș opta pentru chirurgie plastică Dacă aș crede că îmi este necesară.
c. Deci să am mai multă grijă de mine. Dacă este ceva ce pot controla (de exemplu: aș putea face mai mult sport, să mănânc mai sănătos, să îmi aranjez părul), fac modificările necesare. Dacă e ceva ce nu pot controla, mă iubesc și mă accepte așa cum sunt. Aș putea fi mai bine. Aș putea fi mai rău.

2. Fiica mea, de 16 ani, vin acasă însărcinată. Eu sunt:
a. Tristă virgula înfricoșată chiar îngrozită. Cum s-a întâmplat așa ceva? Simt că nu sunt un părinte bun. Știu că are nevoie de ajutorul meu. Ea însăși este un copil.
b. Furioasă. Ce-a fost în capul ei? O iubesc, dar sincer sper că nu se așteaptă să am grijă de acest copil. Nu pot să am grija asta acum. Am destule probleme pe capul meu.
c. Dezamăgită. Nu e deloc timpul potrivit: are doar 16 ani! Voi avea grijă ca ei să-și cunoască toate opțiunile și o voi susține indiferent ce decizie va lua, în funcție de ceea ce simte că e bine pentru viața ei.

3. Am găsit o nouă pasiune pe care vreau să o transform în propria mea afacere. Familia râde de mine și mi se amintește constant de alte idei de ale mele din trecut. Mă simt:
a. Nesigură și confuză. Știu eu cu adevărat despre conducerea unui astfel de afaceri? Poate ar trebui să mă concentrez pe familie și pe lucrurile care merg bine acum în viața mea.
b. Rănită și în defensivă. Familia mea are o gândire atât de negativă și nu mă susțină. Cum ar putea deveni cineva o persoană de succes cu o familie ca a mea? Întotdeauna m-a criticat dur.
c. Puțin dezamăgită, dar nu descurajată. În loc să „renunț” sau „să mă închid în frustrare” din cauza familiei mele, merg înainte cu planurile mele și încep să văd partea productivă a criticii lor.

4. Vecinul meu vine la mine în timp ce montez ceva pe mașina mea nouă și foarte scumpă. Nu îi cer ajutorul. El se oferă. În timp ce reparăm împreună, el alunecă, scapă o cheie grea și astfel îndoaie caroseria pe laterală și îmi zgârie vopseaua. Eu:
a. Insist să nu își facă nicio grijă. A fost un accident. Eu sunt cel care voi plăti, fără discuții. Nicio grijă!
b. Insist să plătească el. A fost greșeala lui și nu ar trebui să fie problema mea. Dacă nu plătește, s-ar putea să nu ne mai înțelegem așa bine ca vecini.
c. Insist să nu își facă griji. Însă nu îl va mai lăsat să lucreze cu mine la mașină niciodată. E un om bun, dar cam neîndemânatic! Ca în vorba aia: m-ai păcălit o dată, rușine să-ți fie. Mai păcălit de două ori, rușine să-mi fie.

5. De luni de zile, șeful meu mă presează să lucrez mai mult, să stau mai mult la birou, să fac servicii personale (aduc prânzul, fac cafeaua, cumpără cadouri pentru soție etc.). Mă simt:
a. Utilă, dar obosită. Apreciez încrederea lui în mine, dar mă simt copleșită și plătită prost. Dar nu vreau să stârnesc discuții. Sunt bucuroasă de acest loc de muncă și sper că mă va răsplăti cu susținerea lui pe viitor.
b. M-am săturat. Mă gândesc dacă se folosesc cardul lui pentru a-mi cumpăra mici cadouri care să compenseze toată munca făcută și neplătită sau să îi spun să-și bage slujba asta undeva. Valorez mai mult!
c. Îngrijorată. E timpul să stabilesc o întâlnire cu șeful meu să-i explic părerea mea și să renegociem, fi salariul, fi responsabilitățile. Va trebui să găsesc o cale de a face asta săptămâna viitoare. Nu voi lăsa situația să continue mult timp.

6. Dacă iubitul/iubita face un comentariu negativ despre corpul meu, eu:
a. Dau din umeri și mă prefac că nu mă afectează. Nu vreau să par prea sensibil/ă. Aș putea să arate mai bine. Nu sunt deloc perfect/ă. Și apoi, Știu eu că e el/ea mă iubește.
b. Plec încet din cameră și sufăr puțin. Asta mă face să mă simt și mai prost în legătură cu corpul meu. De ce nu pot să arat mai bine? Simt o mare frustrare. Și cum de îndrăznește să mă critice? Nu voi uita niciodată cuvintele lui/ei. Niciodată.
c. Eu știu ce efort fac cu mișcarea regulată și un mâncatul sănătos. Poate mai sunt lucruri pe care vreau să le îmbunătățesc, dar, în general, sunt fericit/ă cu mine. Dacă el/ea continuă să mă jignească, nu mai stau în relația asta.

7. Dau peste o prietena veche din liceu, aflu că are mult succes și o văd că arată de milioane. Mă simt:
a. Fericită pentru ea. Eu nu aș putea să reușesc toate aceste lucruri. Ea este o femeie minunată. Am știut mereu că „va reuși în viață”.
b. Contrariată și poate puțin invidioasă. Sunt mândră de ei și de succes ulei, dar nu mă simt bine în legătură cu lipsa mea de succes. Nu e personal. Pur și simplu, nu e drept.
c. Inspirator! Acest lucru mă încurajează și mă face să cred că succesul ei este rezultatul muncii grele, curajului, voinței și persistenței. Este timpul să pun osul la treabă! Gata cu scuzele!

8. Dacă încep să îmi fac griji în legătură cu situația mea financiară, atunci voi:
a. Stopa cheltuielile. Punct. Mă voi descurca fără, chiar dacă asta înseamnă să mă lipsesc de anumite lucruri pentru o perioadă. Nu am neapărat nevoie de lucruri noi, oricum. Am tot ce am nevoie și chiar mai mult.
b. Dacă am nevoie neapărat de ceva, atunci voi găsi o cale să mă descurc și să am acest acel lucru – chiar dacă înseamnă să îl trec pe credit sau să împrumut bani. Mereu reușesc să o scot cumva la capăt. Pur și simplu, eu mă descurc mereu. Cumva!
c. Voi face o evaluare serioasă situației pentru a verifica dacă anxietatea mea este justificată. Dacă este necesar, voi face economie și/sau voi căuta un loc de muncă plătit mai bine. Trebuie să mă concentrez pe situația prezentă și să caut soluții astfel încât să îmi satisfac nevoile. Am independență financiară.

9. Pe soția/soțul meu nu am cunoscut când eram foarte tânăr/ă. Niciunul dintre noi nu a avea bani inițial, dar el/ea muncit foarte mult de a lungul anilor pentru ca noi să avem o viață bună, în timp ce eu am stat acasă și am crescut copiii. Recent, am observat că multe dintre lucrurile noastre sunt doar pe numele lui/ei. Eu:
a. Am încredere că știe ce face. Nu am mai destinat o sumă mare de bani până acum și probabil el/ea știi asta mai bine. Și pe lângă asta, el/ea îmi dă mereu o sumă de bani săptămânal pentru cumpărături și nevoile casnice. Am tot ce îmi trebuie.
b. În secret, spun familiei mele și prietenilor mei cât de furios/-oasă sunt. Toți îmi sugerează să-i spun că am această informație și să cer să apară și numele meu ca proprietar în toate lucrurile… dar mi-e frică. Adevărul este, dacă ne despărțim, oricum am și eu jumătate din tot.
c. Adult cât mai multă informație posibil și, cu calm, vorbesc cu el/ea despre asta. Eu cred că e bine ca fiecare să aibă un credit și un cont bancar, chiar dacă toate bunurile cumpărate în toți acești ani ar trebui să fie pe numele amândurora. Dacă este împotrivă, voi căuta niște sfaturi financiare și/sau legale de la specialiști.

10. Dacă sunt supărată sau confuză după o conversație cu cineva, eu:
a. Mă învinovățesc. Nu merită să spun nimic. La un moment dat, voi trece peste și mai bine las lucrurile să fie așa cum sunt cum sunt. De ce să răscolesc lucrurile? Sunt o persoană permisivă.
b. Mă frământă o vreme, apoi îi scriu un e-mail sau un mesaj pentru a explica frustrarea mea. El/ea ar trebui să își analizeze propriile acțiuni și pe sine. Dacă nu îmi împărtășesc sentimentele, cum ar putea știi oamenii că mă rănesc?
c. Voi încerca să înțeleg de ce mă supără așa de tare la această persoană și voi încerca să învăț lecția pe care am primit-o. Uneori, puțin timp și distanțarea pun lucrurile în perspectivă. Dacă este absolut necesar pentru a salva relația, îi voi scrie un e-mail sau voi dau un telefon ca să ne întâlnim pentru a-i spune întru-un stil calm ce simt.

11. Copiii mai mai mari își păstrează foarte rar camerele curată. Eu:
a. Mă cert cu ei să facă curățenie, dar probabil că voi ajunge să o fac tot eu. Casa mea trebuie să fie curată și este mult mai ușor să fac eu tot decât să mă cert mereu cu copiii.
b. Știu care este cauza – cred că dormitorul meu este și mai dezordonat decât al lor.
c. Le închid ușa la camere. Dacă nu am mucegăit nimic, atunci nu este problema mea. Nu eu dorm acolo. Camera mea este extraordinară. Vor învăța ei odată și-odată.

12. De obicei, după ce petrec un timp cu socrii, mă simt mai mereu:
a. Obosită rău. Încerc să ajut, fie la prepararea cinei, fie la curățenie, stau cu copiii, ascult problemele și provocările etc. Vreau ca socrii mei să vadă cum contribui la această familie.
b. Supărată. Știam că ei nu mă plac. Știu că ar fi dorit ca fiul lor să se fi căsătorit cu altcineva. Indiferent de ceea ce fac sau spun, niciodată nu mă simt suficient de bine. Aș vrea să nu mai trebuiască să-i vizitez.
c. Bine. Îi vizitez când pot, plec când vreau și mă bucur de timpul petrecut împreună cu ei. Și, dacă nu mă înțeleg cu ei, atunci nu îi vizitez. Partenerul e liber să o facă, dar eu nu vreau. Trăiesc și îi lași pe aici să trăiască.

13. Sunt căsătorit/ă de șase ani și totul a început să fie plictisitor, ca o rutină. Nu nu am mai simțit niciun fel de pasiune de ani de zile. Eu:
a. Am făcut un jurământ, „la bine și la rău”. Dragostea este un angajament, nu un sentiment. În plus, sunt atât de obosit/ă la sfârșitul zilei, nu pot nici să imaginez cum să trec „sexul nebun” pe lista mea.
b. Petrec timp flirtând cu foștii iubiți/te și noi admirator pe Facebook am eu grijă, dacă partenerul meu nu are. Nu sunt sigur că relația asta va dura o veșnicie. Sunt căsătorit/ă și nu îngropat/ă.
c. Mă concentrez pe mine. La tangou e nevoie de doi și nici eu nu mă mai simt la fel de senzual/ă sau romantic/ă. Sunt singur că și el/ea e la fel de singur/ă ca mine. Sunt sigur/ă că, dacă îmi revin în fire, relația mea va beneficia de energie nouă. Dacă am nevoie, voi face o programare la un coach sau un terapeut cu care să vorbesc.

14. O prietenă mă sună și cere bani împrumut. Este disperată. Am mai împrumutat de la mine în trecut și nu mi i-a mai dat niciodată înapoi. Eu:
a. Îi dau bani. Cum să spun nu, mai ales dacă îmi permit să-i dau. Mi-e milă de ea. Știu că are o perioadă grea. Dar că nu pot să spun nimănui că o împrumut din nou.
b. Evit să-i răspund la telefon și nici nu îi deschid ușa dacă vine în vizită. Eu nu sunt bancă. Nu pot să am grijă de ea. Trebuie să se maturizeze și să facă ceva cu viața ei.
c. Încerc să o încurajez să preia controlul asupra situației sale. O fac să înțeleagă că eu cred în capacitatea ei de a se descurca fără vină sau o dramă, mă ofer să o ajut să scrie un CV bun și să stabilească o întâlnire cu un consilier financiar sau cu un agent bancar. În orice caz, nu îi mai dau bani.

15. Dacă suferă o pierdere mai mare, eu:
a. Continuie să merg înainte. Asta este. Timpul vindecă toate rănile. Încerc să nu mă mai gândesc la asta (deși, în mintea mea, sunt mereu îngrijorată).
b. Mă închid în mine. Poate îmi pun ceva tare de băut, iau o pastilă sau o mănânc un castron de înghețată și mă bag sub plapumă. Sper că și asta va trece… cât de repede.
c. Vorbesc cu prietenii, discut cu un terapeut sau un coach și scriu într-un jurnal. Când împărtășești, îți pasă. Comunitatea crește imunitatea. Gestionarea durerii și a suferinței mele este cea mai bună formă de vindecare. Este greu să văd cum în ce fel, dar mereu sunt lecții de învățat din pierderi.

16. Mă trezești nu mă simt prea strălucit. Ceva nu e în regulă.
a. Încerc să nu mă las afectat/ă de asta. Am o zi aglomerată și nu am timp să fiu bolnav/ă. Iau o pastilă și îmi văd de ale mele. După ce mor îmi voi lua și concediu.
b. Îmi sunt doctorul de familie și încerc să îmi fac o programare urgentă. Dacă nu, mă duc la o clinică privată. Mai bine să verific acum, înainte să devină ceva grav. Am avut prea multe probleme de sănătate în trecut.
c. Îmi ascult corpul. Dacă este necesară o intervenție virgula încerc o abordare homeopatică înainte de medicamentele alopate. Nu îmi fac griji în plus, dar nici nu ignor nevoia de atenția corpului meu.

17. Sunt la prima întâlnire cu cineva de care mă simt extrem de atrasă. Toată seara a fost aproape perfectă. La sfârșitul serii, el vreau să „luăm o cameră”. Eu:
a. Spun nu, deși simt altceva. Cine se culcă cu un bărbat la prima întâlnire transmite mesajul că e o ușuratică. Trebuie să mă comport ca o doamnă, dacă vreau să mă căsătoresc.
b. Nu ezit! Dragoste, dragoste, dragoste e tot ce ai nevoie! Atracția dintre noi nu poate fi neglijată și știu sigur că și el vrea la fel! Voi fi cea mai sexy parteneră pe care a avut o vreodată și îmi țin pumnii ca să mă sune mâine.
c. Îmi ascult intuiția. Dacă îmi doresc asta cu adevărat și Instinctul No spune dar, mă duc (doar dacă unul dintre noi are prezervativ și îl folosim). Sunt mai multe șanse să îl las doar cu un sărut pasional și să planific o a doua întâlnire.

18. Când îmi descriu viața sexuală, mă simt:
a. Deconectat/ă. Viața este atât de aglomerată. Sunt atâtea lucruri de făcut. Mi-ar plăceau mai multă dorință sexuală, dar acum nu este o prioritate.
b. Puternic/ă. Ador să fac sex și știu ce putere am când vine vorba despre asta. Recunosc, uneori fac sex doar ca să mă simt mai bine în pielea mea.
c. Sănătos/-oasă și plin/ă de energie. Să mă satisfac singur/ă sau să am o conexiune intimă cu cineva drag este un aspect important din viața mea.

19. Dacă cineva m-ar descrie, cred că m-ar vedea ca pe o persoană:
a. Simplă, modestă, subestimată și poate chiar mai în vârstă decât sunt. (Cel puțin așa mă simt eu uneori.)
b. Care iese în evidență își impune punctul de vedere. Îmi place să fiu unică și să mă exprim prin felul în care arat. Mereu atragă atenția.
c. Atractivă, încrezătoare, stilată și sexy întru-un mod subtil, niciodată prea multe. Ceilalți Mă complementează des în legătură cu înfățișarea mea.

20. Când vine vorba de prietenii între persoane de același sex sau nu, eu:
a. Aș fi bucuroasă să am mai mulți prieteni și să ne vedem mai des, dar viața este prea stresantă. Nu e că nu vreau să îmi fac timp pentru prieteni, pur și simplu nu știu unde să îi pun în programul meu.
b. Prefer să am prieteni platonice de sex opus. Relațiile de prietenie cu persoanele de același sex mi se par dificile. Mereu apar gelozia, competiția sau ceva „ciudat”. Nu îmi place, pur și simplu. E mai ușor să fii prieten cu persoana de sex opus.
c. Îmi iubesc prietenii/-ele de același sex! Nu îmi imaginez viața fără ei/ele. Ne întâlnim fie și pentru o plimbare, fie să jucăm un sport, să luăm prânzul, cină sau doar să bem ceva, cel puțin o dată pe lună.

Total de răspunsuri a. _________
Total de răspunsuri b. _________
Total de răspunsuri c. _________

Vei observa că ai răspunsuri din toate cele trei categorii (a, b sau c); fiecare reprezintă unul dintre arhetipurile emoționale dominantă sau au vârsta emoțională. Înainte să citești descrierea fiecăreia, concentrează-te pe aspectele diferite din viața ta pe care le prezintă fiecare întrebare: relațiile din. De vedere personal, profesional, puțină și în cadrul unei comunități.

Amintește-ți că arhetipul emoțional dominant nu are legătură cu vârsta cronologică și nici nu trebuie să fii părinte neapărat. De exemplu, ai putea să ai 20 de ani, să nu ai copiii și să nu fie între o relație (Chiar să locuiești încă împreună cu părinții) și tot poți să fii arhetipul părintelui – altruist, darnic, extrem de deschis. Pe de altă parte, ai putea să ai 60 de ani, să fii căsătorit/ă cu 3 copii și 10 nepoți și să te comporți ca arhetipul copilului – dramatic, dificil și extrem de emoțional.

Cu toții avem în noi toate cele trei arhetipuri, deși, pentru majoritatea, un singur arhivă a fi dominant în toate domeniile specifice vieții noastre. De exemplu, e posibil să fii părinte în relația cu copiii tăi sau cu șeful, copil în relația cu banii sau cu o persoană dragă, dar adult în relația cu prietenii sau cu colegii de muncă. Scopul acestui chestionar este să te ajute să înțelegi ce tendințe ai și unde ajungi cu ele. Astfel poți descoperi Cum îți poți construi un echilibru mai bun, mai stabil.
Să ne întoarcem la răspunsurile tale…

Dacă ai avut mai multe răspunsuri „a”, arhetipul tău emoțional dominant este Părintele (energia mamei sau a tatălui). Povestea ta de supraviețuire spune că viața ta este în serviciul celorlalți. Practic, consum atât de mult timp și energie în folosul celorlalți, încât rămâi cu puțină energie pentru tine. Pentru tine, nevoile și sentimentele tale nu contează, mai important este să fii altruist(ă), decât să ai grijă de tine. Ai fost învățat(ă) să te gândești mai mult la ceilalți până când uiți de tine. Nu știi sigur cum de s-a ajuns la situația asta dificilă, dar simți că tu mereu ai avut grijă de cineva – chiar dacă nu ai copiii tăi. Prea ocupat(ă) să fii ocupat(ă)… ceva trebuie să se schimbe. Vei fi o persoană care oferă, dar trebuie să-ți amintești să-ți oferi mai mulți ție, ca să nu suferi.

Dacă ai avut mai multe răspunsuri „b”, arhetipul tău emoțional dominant este Copilul (energia fiicei sau a fiului). Jocuri, jocuri și iar jocuri! Scenariul tău spune că viața este o luptă constantă pentru putere, plină de drama și disfuncționalități, iar tu te-ai săturat să fii nesigur(ă), competitiv(ă) și furios(-oasă). Ai o inimă bună, dar vocea din capul tău nu prea tace, prin urmare te compari în permanență cu ceilalți, ceea ce te face, deseori, să pari o persoană alintată, egoistă și neplăcută. Dacă nu înveți să crești, viața nu va fi mai bună! Vestea bună este că, după ce înveți să-ți extinzi emoțiile și să nu le mai ții închise, atunci vei găsi libertatea.

Dacă ai avut mai multe răspunsuri „c”, arhetipul tău emoționali dominant este Adultul (energia femeii sau a bărbatului). Felicitări! Cu siguranță ești o persoană completă! Știi cine ești și încotro te îndrepți! Se făcut treaba, se rescrii scenariul, sa trezit calitățile ascunse și cei redirecționat frică spre a trăi la potențialul complet. Ești o persoană autentică, asertivă, puternică, independentă, hotărâtă, iubitoare, permisivă și cu mintea deschisă. Realitatea ta îți reflectă în oglindă sănătate, bogăție, dragoste, relații și scop! Te simți în dezvoltare, în siguranță și entuziasmat(ă) în legătură cu viitorul! Știi cât de mult contezi.
Notă: Dacă viața ta nu îți reflectă multă bogăție, dragoste relații și scop mai fă o dată chestionarul și nu nega adevărul (nici nu am remarcat că sunt pierdut(ă)). Trebuie să îți spui adevărul!

_________________________

Test preluat din cartea Puterea emoțiilor, scrisă de Crystal Andrus Morissette, editura Lifestyle Publishing, 2017

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.