Ceea ce sunt eu înseamnă ceva

Ceea ce sunt eu înseamnă ceva

O profesoară din New York se hotărî să le ofere un semn de prețuire elevilor din ultimul an, spunând fiecăruia în parte cât de importanți sunt. Folosind o metodă dezvoltată de Helice Bridges din localitatea Del Mar, California, i-a chemat în fața clasei unul câte unul; i-a spus mai întâi fiecăruia ce înseamnă pentru ea și pentru clasă, apoi a dăruit fiecăruia dintre ei câte o fundă albastră pe care scria cu litere aurii: „Ceea ce sunt eu înseamnă ceva”.

După aceea profesoara a hotărât să facă un studiu de clasă pentru a vedea ce fel de impact are aprecierea asupra unei comunități. I-a dat fiecărui student alte trei funde, și i-a instruit să meargă și să facă și ei la rândul lor această ceremonie de recunoaștere. Apoi trebuiau să urmărească rezultatele să vadă cine pe cine respectă și să le prezinte după o săptămână.

Unul dintre băieții din clasă s-a dus la tânărul vicepreședinte al unei companii din apropiere și i-a dăruit una dintre funde pentru faptul că îl ajutase în planificarea carierei sale și i-a prins funda pe cămașă. Apoi i-a dat și celelalte două funde și i-a spus, „Facem un studiu la scoală despre apreciere și am dori ca și dumneavoastră să găsiți pe cineva pe care să-l apreciați și să-i dați funda albastră, apoi să i-o dați și pe cea care a rămas, pentru ca la rândul lui să poată onora pe altcineva. Vă rog să-mi povestiți după aceea ce s-a întâmplat”.

Mai târziu, vicepreședintele intră în birou la șeful său, care era cunoscut a fi un tip destul de ursuz. L-a rugat să ia loc, și i-a spus ce mult îl admira pentru că este un adevărat geniu. Șeful rămase pur și simplu uimit. Atunci vicepreședintele îl întrebă dacă nu ar vrea să accepte funda albastră în semn de recunoaștere și să și-o prindă pe haină. Șeful cel uimit spuse: „Sigur că da”.

Vicepreședintele luă funda albastră și o prinse pe haina șefului său chiar în dreptul inimii. Dându-i și cealaltă fundă, spuse: „N-ați vrea să îmi faceți o favoare? Vă deranjează dacă luați și funda aceasta pentru a o dărui altcuiva pe care îl apreciați? Tânărul care mi-a dat fundele face un studiu la scoală și ar vrea ca noi să facem această ceremonie de recunoaștere și să observăm cum îi influențează pe oameni”.

În acea noapte, șeful lui merse acasă la fiul său de 14 ani și se așeză lângă el. Îi spuse: „Astăzi mi s-a întâmplat un lucru de necrezut. Mă aflam în biroul meu când unul dintre subalternii, mei a venit și mi-a spus că mă admiră, și mi-a dat o fundă albastră pentru faptul că sunt un geniu creator. Închipuiește-ți! Crede că sunt un geniu creator! Apoi mi-a prins în piept această fundă albastră pe care scrie: „Ceea ce sunt eu înseamnă ceva”. Și mi-a mai dat și o altă fundă pentru a o dărui unei persoane pe care o apreciez. În timp ce veneam cu mașina spre casă, mă tot întrebam cui să ofer acest semn de recunoaștere și m-am gândit la tine. Vreau să accepți semnul meu de prețuire.

Zilele mele sunt atât de zbuciumate încât atunci când ajung acasă, nu prea îți acord mare atenție. Câteodată tip la tine pentru că nu iei note suficient de mari la școală și pentru că dormitorul tău arată ca un câmp de bătălie, dar nu știu cum, în seara asta mi-am dorit să stau lângă tine aici și să-ți spun ce mult îndemni tu pentru mine. În afară de mama ta, tu ești cea mai importantă ființă din viața mea. Ești un copil minunat și te iubesc!”

Puștitul uimit începu să plângă în hohote și nu se mai putea opri. Tremura din tot corpul. Se uită în sus la tatăl lui și îi spuse printre lacrimi: „Mă pregăteam să mă sinucid mâine, tată, pentru că eu credeam că nu mă iubești. Acum nu mai e nevoie să fac asta”.

Helice Bridges

__________________________

Jack Canfield & Mark Victor Hansen – Supă de pui pentru suflet (fragment)

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.