Ce este prosperitatea?

Ce este prosperitatea?

Prosperitatea este experiența de a avea din belșug ceea ce ne trebuie și dorim cu adevărat în viaţă, din punct de vedere material şi nu numai.

Punctul-cheie care trebuie înțeles este că prosperitatea este o experiență internă, iar nu o stare externă, și că este o experiența ce nu depinde de faptul de a avea o anumită sumă de bani. În timp ce prosperitatea este într-un fel sau altul legată de bani, nu este cauzată de bani. Cu toate că nicio sumă de bogăție financiară nu poate garanta o experiență a prosperității, este posibil să trăim prosperitatea la aproape orice nivel al venitului, mai puțin atunci când suntem incapabili să satisfacem nevoile noastre de bază.

Probleme există la orice nivel al venitului. Prosperitatea poate exista, de asemenea, la orice nivel.

Dacă noi credem că banii au puterea de a ne aduce prosperitate, încredințăm puterea noastră personală banilor. Când încredințăm puterea noastră vreunei persoane sau lucru, până la urmă ne simțim controlați de acea persoană sau lucru. Așadar, pentru a nu ne simți controlați și, prin urmare limitați, de câși bani avem sau nu avem, trebuie să ne păstrăm simțul puterii interioare.

Ne fixăm asupra banilor pentru că îi considerăm drept un mijloc de a obține lucrurile pe care le dorim cu adevărat. Adeseori, uităm că aceștia sunt doar mijlocul și, treptat, devin un scop. În goana după bani, pierdem din vedere finalitatea pe care o dorim cu adevărat – lucrurile pe care sperăm că le putem cumpăra cu bani. Pentru a crea prosperitatea reală, trebuie să ne concentrăm din nou pe descoperirea lucrurilor pe care le dorim cu adevărat.

Dacă prosperitatea este experiența de a avea din abundență ceea ce avem nevoie și dorim cu adevărat, atunci, pentru a o trăi, trebuie să facem trei lucruri:

  1. Să descoperim ceea ce avem nevoie și dorim cu adevărat.
  2. Să dezvoltăm abilitatea de a aduce aceste lucruri în viețile noastre.
  3. Să recunoaștem, să apreciem și să ne bucurăm de ceea ce avem.

În funcție de succesul pe care îl avem cu acești trei pași, vom trăi prosperitatea la orice nivel al bogăției financiare.

Fiecare dintre noi s-a născut în această viaţă cu puterea înnăscută de a aduce propria contribuție și de a crea împlinire pentru sine însuși. Totuși, această putere trebuie dezvoltată. Cei mai mulți dintre noi au fost răniți pe parcursul vieții în moduri care ne fac să punem la îndoială sau să negăm propria noastră putere adevărată. Simțindu-ne întrucâtva neajutorați în privința satisfacerii propriilor noastre nevoi, le reprimăm. Așadar, cei mai mulți dintre noi trec prin viaţă inconștienți de propriile lor nevoi și dorințe reale.

În adâncul nostru, simțim o mare dorință, dar nu știm exact pentru ce este. Prin urmare, ne concentrăm asupra lucrurilor exterioare – o
casă mai bună, o slujbă mai bună, o relație sentimentală – sperând că ne vor aduce satisfacție. Unele dintre ele reușesc acest lucru, altele nu, în funcție de cât de mult se potrivesc cu ceea ce dorim cu adevărat. Până la urmă, nu vom găsi satisfacția durabilă până ce nu vom recunoaște în mod conștient adevăratele noastre nevoi și dorințe și până ce nu vom învăța cum să le împlinim.

Începe procesul tău de creare a unei prosperități mai mari în viața ta, gândindu-te profund la ceea ce îți dorești cu adevărat. Care este cel mai important lucru pentru tine? De ce anume ai nevoie la fiecare dintre aceste niveluri: spiritual, mental, emoțional și fizic?

Ia-ți răgazul de a recunoaște prosperitatea pe care o ai deja. Câte dintre nevoile și dorințele tale sunt deja satisfăcute? Cei mai mulți dintre noi au parte de o prosperitate considerabilă în propria viaţă. Adeseori, suntem atât de ocupați cu urmărirea propriilor dorințe nesatisfăcute, încât suntem incapabili să ne bucurăm de tot ceea ce avem deja. A ne îngădui nouă înșine să apreciem cu adevărat prosperitatea pe care am creat-o este un pas mare către deschiderea faţă de o împlinire încă și mai mare.

Amintește-ți că a crea adevărata prosperitate nu înseamnă în mod necesar a avea mai mult. Mulți dintre noi se află în situația de a avea prea mult. Dacă avem prea multe lucruri de care nu avem nevoie sau nu le dorim cu adevărat, viețile noastre devin excesiv de complicate. Acest lucru poate submina în mod serios experiența noastră asupra prosperității. Pentru mulți dintre noi, crearea adevăratei prosperități implică simplificarea vieților noastre, prin clarificarea priorităților noastre și renunțarea la lucrurile de care nu mai avem nevoie sau care nu ne aduc o satisfacție reală. Acest lucru este în special adevărat pentru mulți dintre noi pe măsură ce ajungem la vârsta mijlocie sau la o vârstă mai înaintată.

Reține, de asemenea, că nu existăm într-un vid. Experiența noastră personală privitoare la prosperitate este legată în mod inextricabil de prosperitatea noastră colectivă. Folosirea majorității resurselor naturale ale lumii pentru a asigura bogăție materială unui mic procent din populația lumii și a lăsa planeta secătuită și poluată pentru generațiile viitoare constituie antiteza unei prosperități reale. Această situație este o reflectare a vindecării pe care trebuie să o realizăm în plan individual și colectiv.

Adevărata prosperitate se dezvoltă pe măsură ce învățăm să urmăm adevăratele dorințe ale inimilor noastre și să trăim în echilibru cu
noi înșine. Pe măsură ce vom dezvolta acest tip de integrare internă, vom trăi în mod firesc într-o mai mare armonie cu ceilalți și cu lumea naturală. Cea mai mare prosperitate personală poate fi experimentată doar într-o lume sănătoasă și prosperă.

_______________________________
Shakti Gawain – Cum să creezi adevărata prosperitate (fragment). Editura ACT și Politon, București – 2015.

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.