Faceți-vă planuri din timp!

Faceți-vă planuri din timp!

1. Stabiliți o direcție!
N-o să vă atingeți niciodată scopurile, dacă nu știți în ce direcție trebuie să vă îndreptați și cum să ajungeți acolo. E ciudat că oamenii folosesc o hartă rutieră care să-i îndrume către un loc geografic, dar nu simt c-ar avea nevoie să decidă dinainte ce drumuri trebuie să parcurgă în viață, pentru a avea succes. Așa cum indicatoarele rutiere și bornele kilometrice ne ajută să vedem cât am progresat pe drumul către locul vizat, și planificarea din timp a unor acțiuni ne poate ajuta să avem succes în nenumărate arii ale vieții.

2. Stabiliți-vă țeluri pe termen lung!
Lumea e ticsită de oameni care au mers au putut de departe, nemaiavând, ulterior, spre ce să țintească. James P. Cornette a scris: „ Una dintre tragediile vieții este ca un bărbat să ajungă într-un moment în care să-și fi terminat de ridicat cortul și să nu-i mai rămână altceva de făcut decât să-și facă de lucru în el, pentru că nu mai are nici un cort de ridicat.”

3. Ajustați-vă prioritățile!
Odată ce v-ați stabilit obiectivele, va trebui să vă ajustați prioritățile. Scopurile bine definite scot foarte repede în evidență activități ce ne împiedică progresul. Deseori, oamenii acordă importanță lucrurilor mărunte și le pierd din vedere pe cele importante.

4. Comunicați cu oamenii pe baza!
Orice întreprindere măreață presupune o cheltuială de energie. Oamenii or să vă dea energie. E foarte important să comunicați și să preluați idei pozitive de la cei de care aveți nevoie pentru a vă atinge țelul. Oamenii informații care pot să vă dea un feedback pozitiv vă vor ajuta să avansați către scopul dumneavoastră.

5. Aveți răbdare!
Orice idee nouă trebuie cântărită o vreme înainte să fie implementată. Prezentarea corectă a ideilor facilitează adresarea de întrebări și evaluarea ideilor. Impunerea unei schimbări asupra oamenilor e la fel de răspândită ca rujeolă într-o tabără militară engleză. Majoritatea oamenilor se simt mai confortabil cu probleme vechi decât cu soluții noi. Un inventator vestit a spus: „Lumea urăște schimbarea, și totuși, numai ea aduce progresul.” Acordați-le oamenilor timp să se obișnuiască și să accepte schimbarea.

6. Treceți la acțiune!
După o vreme, când oamenii sau obișnuit cu ideile noi, treceți la acțiune! Nu uitați: nu o să realizați niciodată nimic, dacă așteptați să aveți un plan impecabil sau să aveți aprobarea tuturor. Circulă o povestioară despre generalul Douglas MacArthur din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta la chemat la el pe unul dintre ingineri și la întrebat: „Cât ne-ar lua să facem un pod peste acest râu?”. „Trei zile”, a răspuns inginerul. „Bine, a zis MacArthur. Zi-le proiectanților să se apuce negreșit a planuri!”

După trei zile, general a trimis după inginer și l-a întrebat în ce stadiu se află podul. „E gata”, a raportat inginerul. „Puteți să dați ordin trupelor să-l traverseze, dacă nu vă trebuie și planurile proiectanților. Ele nu sunt încă gata.”

7. Așteptați-vă la probleme!
Nu există plan care să prevadă toate problemele. Planificare excelentă o să înlăture unele obstacole, însă nu pe toate. Problemele fac parte din viață și or să apară neîndoielnic în calea fiecărui om. Schimbarea și progresul sunt, în general, privite cu mai multă reticență decât monotonia și stagnarea. Vor apărea provocări noi. Vor fi puse întrebări noi. Vor trebuie căutate soluții noi. Schimbarea ne afectează emoțional și, în arena emoțiilor, rareori câștigă logica. Trebuie să înlăturăm bariera ignoranței. Trebuie să trecem zidurile nesiguranței. Trebuie să ridicăm cortina lipsei de imaginație.

8. Gândiți-vă în permanență că acțiunea o să aibă succes!
Acest instrument motivațional este extraordinar atunci când punem temelia zilei de mâine. Desigur, vom face greșeli și vom acționa stângaci, dar fiți fără grijă, căci se va găsi întotdeauna cineva care să identifice problemele. Amintirea victoriilor din trecut ne dă încredere. Când știm că lucrurile întreprinse ieri pot fi realizate din nou astăzi, ne reînnoim forțele.

9. Revizuiți-vă zilnic planurile!
Cu cât ne facem planuri pe termen mai lung, cu atât or să existe variații mai mari ale acestora. Verificați zilnic progresele făcute, pentru a vă asigura că sunteți încă pe drumul cel bun. Dacă nu sunteți, faceți ajustările necesare și continuați-vă calea către succes! Atunci când ne facem planuri de viitor, e bine să recapitulăm lucrurile.
_____________________________
John C. Maxwell – Meditați! Teme de gândire pentru lideri (fragment). Editura Curtea Veche, București – 2012.

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.