A-ți face bine ție însuți

A-ți face bine ție însuți

Atunci când un însoțitor de bord îți dă instrucțiuni despre ce să faci în caz de urgență, îți recomandă să-ți pui mai întâi ție masca de oxigen, după aceea copilul tău sau altcuiva care are nevoie de ajutor. Inițial, acest lucru pare aproape absurd, fiindcă reacția oricărui părinte ar fi să-și ajute întâi copilul. Și totuși, dacă nu ai în primul rând grijă de tine nu vei fi capabil să ai grijă de nimeni. Trebuie întâi să te ajuți pe tine, altfel nu vei putea să fii de ajutor nimănui.

Pare simplu atunci când se explică în acest mod, dar a fi bun în fiecare zi, a fi iubitor și plin de compasiune cu tine însuți cu regularitate nu este chiar așa de simplu. Există atâtea motive pentru care oamenii nu se iubesc și pentru care pun mereu nevoile și dorințele celorlalți mai presus de ale lor, făcând-o chiar în detrimentul sănătății și al integrității propriei persoane.

E posibil să fii chiar tu una din dintre aceste persoane infinit de binevoitoare. Poate că ești dintre aceea pe care părinții i-au învățat să le ofere mereu întâi celorlalți, fiindcă a-ți da ție însuți este un act de egoism. Multe dintre învățăturile religioase se referă la slujirea celorlalți și la acțiunea de a dărui celor nevoiași. Dar eu cred că, dacă nu ai grijă de tine mai întâi, pur și simplu nu vei mai avea nimic de oferit!

Binele pentru propria persoană începe cu a te iubi pe tine însuți și înseamnă să te accepți și să te iubești pentru cine ești în momentul acela. Și, spre a face asta, este nevoie mai întâi să te cunoști. Probabil gândești: Mă cunosc! Dar chiar te cunoști? Chiar știi ce dorești cu adevărat și ce anume te face să te simți bine? Știi cum să te asculți pe tine însuți, cum să-ți asculți corpul și sufletul? Îți tratezi corpul ca pe un templu, așa cum este, oferindu-i cea mai bună nutriție și tot ce dorește? Ești cu adevărat fericiți, sănătos și mulțumiți?

Puțini dintre noi au ajuns în acest punct de echilibru pur, fiindcă viața noastră este atât de agitată și plină de prea mulți stimul. Toți trebuie să ne adaptăm la schimbările permanente, dar ne ocupăm de traiul cotidian într-un mod pozitiv și sănătos? Atât de mulți dintre noi muncesc din greu, se odihnesc prea puțin, nu fac suficient sport, merg prea des la cumpărături și petrec prea mult timp în fața computerului. Și alții duc acest stil la extrem fumând, bând, mâncând excesiv sau chiar luând droguri. Prea mult din orice ne strica echilibrul și ne oprește să fim cu adevărat mulțumiți de noi înșine.

Ca majoritatea, m-am luptat și eu cu greutatea în diferite momente ale vieții – mâncare prea multă, prea puțină mișcare – și a fost dificil să alung în formă. Așa că înțeleg bine. Nu este ușor să câștigi în fața unor asemenea adversari și să găsești un echilibru, dar o poți face.

Nimeni nu dorește să fie supraponderal, extenuat de muncă sau dependent de droguri. Nimeni nu-și dorește să fie nefericit sau stresat. Acestea sunt simptome ale unui lucru mult mai profund care se petrece în interiorul cuiva. Ca ființe omenești, de-a lungul anilor am acumulat straturi peste straturi de temeri, dureri, frustrări și mânie. Dar dedesubtul tuturor acestora se află eul nostru autentic, o individualitate ce merită dragoste și acceptare. Esență noastră este ca un diamant, dar, atunci când suntem acoperiți cu straturi de „murdărie” și energie negativă, aceste straturi ne ascund adevăratul eu.
_____________________________________________________________
Shari Ariston – Activează-ți bunătatea. Editura Lifestyle Publicisting, București – 2015

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.