Schimbări, alegeri și principii

Schimbări, alegeri și principii

Sunt trei componente care ne definesc viața, acestea sunt schimbările, alegerile și principiile sau legile după care funcționăm.

 

Schimbarea

Este singura constantă a vieții, uneori însă pare imperceptibilă. Fiecare zi este altfel, în fiecare zi noi suntem altfel. Miliarde de celule se nasc și mor în corpul nostru. Mintea este supusă în fiecare secundă la noi informații, care mai mult sau mai puțin conștient ne  modelează.

Vorbind despre schimbarea conștientă vorbim despre a face acele schimbări care să ne ducă către ceea ce ne dorim, despre schimbarea unor obiceiuri, despre renunțarea la ceea ce nu ne mai servește și cultivarea a ceea ce considerăm bun, util și adecvat momentului, etapei pe care o parcurgem.

Pentru cei mai mulți oameni ideea de schimbare implică automat o rezistență interioară, specifică ieșirii din zona de confort. Ceea ce este interesant că rezistența este dezvoltată de ideea de schimbare și nu de schimbarea în sine, mai ales dacă ideea de schimbare vine oarecum din exterior. Fiecare dintre noi ne dorim să fim acceptați așa cum suntem, iar atunci când schimbările sunt sugerate din exterior acestea pot să aibă efect asupra stimei de sine, activând ideea că nu suntem corespunzători, că suntem defecți, că nu merităm să fim acceptați și iubiți exact așa cum suntem.

Schimbările sunt influențate de alegerile pe care le facem.

 

Alegerile

Viața este un șir de alegeri. Imaginează-ți cum fiecare dintre ele este o perlă care se adaugă colierului. A face, a nu face, a aștepta, a te bloca, a face ceea ce-ți dorești, a te conforma așteptărilor celorlalți, a trăi în trecut sau viitor sau a te bucura de prezent,  până și a și a sta pe loc este tot o alegere. Felul în care gândim, vorbim, acționăm poate deveni o alegere conștiența, atunci când ne asumăm ieșirea de pe pilot automat.

Marea afacere a vieții este să fie cine să aleagă. Să dezvoltăm capacitatea de a alege conștient, de a alege în concordanță cu necesitățile și dorințele noastre, de a nu permite condițiilor exterioare(presiunea mediului, anturajului, familiei etc) să influențeze alegerile personale.

Alegerile sunt influențate de principiile după care funcționăm.

 

Principiile

Principiile sau valorile sunt legile personale după care funcționăm. Se cuvine, nu se cuvine, bine, bău, acceptabil, inacceptabil. Multe dintre acestea le-am căpătat în prima parte a vieții din familie, de la prieteni, din societate, educație, concluzii personale etc.

Fiecare dintre noi are principiile sale după care-și guvernează viața. Reguli de conduită după care funcționează, filtre prin care carene, lentile prin care vede. De-a lungul vieții acestea se pot schimba, renunțăm la pruncii vechi care nu ni se mai potrivesc sau care poate nu a fost niciodată al noastre, ci doar împrumutate și mediu, iar noi doar ne-am conformat lor.  Adoptăm principii noi, funcție de schimbările, de evoluția personală. Ceea ce este cu adevărat important este să funcționezi în concordanță cu ele, chiar și atunci când ele contravin principiilor celorlalți.

Principiile ne formează adevărul personal, percepția asupra propriei vieți și a mediului în care funcționăm.  Nu sunt bune, nu sunt rele, SUNT și ne ajută să ne facem lecțiile de viață, să facem față provocărilor de zi cu zi.

Fii conștient de principiile, de valorile  tale și mai conștient că sunt ale tale și s-ar putea că nu corespundă cu ale celorlalți, dacă tu ai libertatea de a alege oferă-le-o și lor, permite-le să fie așa cum îți doresc, dacă te deranjează caută la tine ceea ce nu-ți place la ei. Nu-i poți schimba pe alții , doar ca să nu te doară pe tine, cum te-ai simți dacă ai fii în locul lor?

Principiile de determină viața, ele sunt valorile conform facem alegerile și mai apoi schimbările.

Una dintre cele mai mari dovezi de iubire pe care le poți aduce pe lume este să-i lași pe ceilalți să fie diferiți de tine și să-i eliberezi de pretențiile și așteptările tale. Când înțelegi cu bunăvoință că ceilalți își au propriile lor legi și că trebuie să-și urmeze propria cale, așa cum trebuie să faci și tu, nevoia de a-i controla sau a le fi superior începe să pălească.” John Welwood

 

Cum ți se pare acest articol?

Scrie-mi și ce ți-ai dori să citești, ce teme te interesează.

Principii, alegeri și schimbări inspirate să ai!

semnatura-Blaga-Maria

___________________
Foto credit: pixabay.com

 

 

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.