Intuiția corpului

Corpul uman este o maşinărie uimitoare, care necesită însă o îngrijire regulată pentru a funcţiona eficient. Există mai multe motive pentru care el se poate defecta, îmbolnăvindu-se: cauzele genetice, mediul, dieta, şi aşa mai departe, în plus, aşa cum a descoperit Louise, care a scris despre acest lucru în cartea sa, „Vindecă-ţi corpul”, orice boală este influenţată de factorii emoţionali din viaţa pacientului. La câteva decenii după ce Louise şi-a făcut publice concluziile, comunitatea medicală a început să facă cercetări ce au confirmat aceste concluzii.

Într-adevăr, studiile ştiinţifice au arătat că frica, mânia, tristeţea, iubirea şi bucuria au efecte specifice asupra corpului fizic. Se ştie astfel la ora actuală că mânia conduce la contracţia muşchilor şi vaselor de sânge, conducând la hipertensiune şi la creşterea rezistenţei în calea fluxului de sânge. Medicina cardiacă ne spune însă că iubirea şi bucuria au efecte opuse, în cazul în care consultăm cărticica albastră a Louisei, aflăm că atacul de cord şi problemele cardiace au drept cauze: „golirea inimii de bucurie”, „împietrirea inimii” şi „lipsa bucuriei”. Afirmaţiile pe care le recomandă ea pentru inversarea acestor probleme sunt: „Readuc bucuria în inima mea” şi „Mă eliberez cu bucurie de trecut. Sunt împăcat”.

Tiparele mentale specifice ne afectează corpul într-o manieră previzibilă. Acesta secretă anumite substanţe chimice ca reacţie la fiecare emoţie. Atunci când trăim o stare de teamă o perioadă mai lungă de timp, secreţia constantă a hormonilor stresului declanşează un efect de domino al substanţelor chimice care conduce la boala cardiacă, la îngrăşare şi la depresie. La fel ca în cazul fricii, celelalte emoţii şi gânduri generează tipare specifice, care se proiectează la nivelul corpului sub forma anumitor boli. De-a lungul experienţei mele clinice, am constatat că în timp ce călătoresc prin corp, emoţiile afectează în mod diferit organele acestuia, în funcţie de ceea ce se întâmplă în viaţa noastră. Aici trebuie să intervină intuiţia.

De multe ori, dacă nu suntem conştienţi de situaţia emoţională din viaţa noastră sau a unei persoane pe care o iubim, această informaţie ajunge la noi prin intermediul intuiţiei. Noi suntem înzestraţi cu cinci simţuri fizice care ne pot evoca sentimentele pe care le avem: văzul, auzul, mirosul, gustul şi atingerea (senzaţiile corporale). Simultan, avem cinci „simţuri intuitive” paralele: clarviziunea (clarvederea), clarauzul, percepţia intuitivă, gustul intuitiv şi mirosul intuitiv. Acestea ne pot ajuta să adunăm informaţii suplimentare. Spre exemplu, este posibil să receptăm o imagine intuitivă care să ne spună că un prieten este în pericol.

Alternativ, putem să simţim o stare de teamă cu cinci minute înainte să primim un apel telefonic referitor la moartea unei persoane dragi. Putem simţi un gust neplăcut în gură (faimosul „gust amar”) sau putem „mirosi” că ni se întinde o capcană sau că ni se pregăteşte ceva neplăcut. În sfârşit, putem simţi o „durere în inimă” atunci când anticipăm o problemă în cadrul relaţiei noastre.

Pe lângă intuiţia comună care ne călăuzeşte în situaţiile în care nu avem suficiente informaţii din lumea exterioară (aşa cum m-a ajutat pe mine intuiţia de-a lungul carierei mele medicale), corpul nostru are propria sa intuiţie înnăscută. El ne poate spune când ceva nu este în regulă în viaţa noastră, chiar dacă mintea conştientă nu reuşeşte să înţeleagă despre ce este vorba.

Dacă dorim să ne vindecăm total, noi trebuie să ne focalizăm atenţia asupra mesajelor pe care ni le transmite corpul nostru prin intermediul intuiţiei. Pe de altă parte, avem nevoie de fapte concrete şi de logică pentru a înţelege cu adevărat ce dezechilibre din stilul nostru de viaţă ne afectează cu adevărat starea de sănătate. Folosirea excesivă a logicii în detrimentul intuiţiei este la fel de nocivă pentru sănătate ca şi cultivarea excesivă a intuiţiei în detrimentul logicii. Dacă dorim să ne bucurăm de o sănătate optimă, noi trebuie să aplicăm ambele instrumente.

____________________

Louise L. Hay & Mona Lisa Schulz – Totul este bine, ed. Adevăr Divin (fragment)

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.