Doar astăzi…

Doar astăzi… voi alege și manifesta atitudinile potrivite.

Doar astăzi… voi stabili și acționa asupra priorităților importante.

Doar astăzi… voi cunoaște și voi urma regulile sănătoase.

Doar astăzi… voi comunica cu familia și îmi va păsa de ea.

Doar astăzi… voi exersa și dezvolta o gândire bună.

Doar astăzi… voi lua și respecta angajamentele potrivite.

Doar astăzi… voi obține și gestiona corect veniturile.

Doar astăzi… îmi voi aprofunda și manifesta credința.

Doar astăzi… voi iniția și investi în relații solide.

Doar astăzi… îmi voi plănui și îmi voi modela generozitatea după voie.

Doar astăzi… voi adopta și voi da curs valorilor bune.

Doar astăzi… voi căuta și experimenta schimbarea.

Doar astăzi… voi acționa conform acestor decizii și voi exersa aceste deprinderi, pentru ca într-o zi… să văd urmările unei zile trăite așa cum trebuie.

„Ziua de astăzi contează” vorbește despre cele 12 valori fundamentale pe care să le integrezi în viața ta pentru a avea parte de mai multă concentrare, stabilitate, perseverență, împăcare, însemnătate, potențial, mai pe scurt, de mai mult succes. Este vorba mai exact despre: atitudine, priorități, sănătate, familie, gândire, dăruire, bani, credință, relații, generozitate, valori și progres.

1. De multe ori, se alege praful de ziua de astăzi. Ce piesă lipsește?
Noi oamenii, de cele mai multe ori, exagerăm importanța zilei de ieri, subestimăm ziua de mâine sau supraestimăm ziua de azi. Însă Maxwell susține că de fapt tot ce contează este ziua de azi și de ea depinde tot succesul sau insuccesul nostru.

Succesul la rândul lui nu înseamnă în opinia lui Maxwell nici productivitate, nici oportunitate, nici autoritate, nici putere, nici relații și nu este nici un eveniment ce poate fi programat. Succesul înseamnă să iei deciziile corecte din timp și apoi să le respecți zilnic. Dacă nu vei face asta vei fi nevoit să realizezi mai târziu câte oportunități ai ratat. Un astfel de exemplu este povestea de viață a lui Oscar Wilde pe care o vei afla aici.

2. ZIUA DE ASTĂZI poate deveni o capodoperă
Ce vei deveni este rezultatul a ce faci azi. Așadar singurul mod în care te poți pregăti pentru ziua de mâine este să valorifici la maxim ziua de azi. Ziua de azi nu e importantă pentru azi, ci pentru că ea reprezintă temelia zilei de mâine. Așadar când iei o decizie nu te gândi doar la azi, ci și, sau mai ales, la mâine. Iar pentru a avea succes, fii atent zilnic la ceea ce autorul numește duzina zilnică: atitudine, priorități, sănătate, familie, gândire, angajament, bani, credință, relații, generozitate, valori și dezvoltare.

Autorul te va îndruma tot aici cum să îți schimbi viața luând deciziile corecte la momentul potrivit și să înveți o prețioasă lecție de viață de la cunoscutul antrenor de baschet John Wooden.

3. ATITUDINEA de astăzi îmi oferă posibilități
„Fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru propria atitudine. Dacă vrei ca astăzi să fie o zi bună, trebuie să ai controlul asupra felului în care o privești.”

Maxwell îți oferă în acest capitol două perspective asupra vieții: cea în care adopți o atitudine pozitivă și te bucuri de viață cu bune și rele și cea în care alegi să fii mereu nemulțumit și nefericit. În ambele cazuri ai șanse egale de cunoaște succesul. Ce variantă alegi?

Vei primi tot aici și câteva exemple de situații în care atitudinea este capabilă să facă o mare diferență între ceea ce se întâmplă cu adevărat și ceea ce crezi tu că ți se întâmplă, și vei fi încurajat să crezi că gândurile tale vor fi mereu mai importante decât lucrurile din viața ta. Și vei mai primi și o veste bună. Aceea că atitudinea nu este bătută în cuie, așadar oricând te poți transforma dintr-un tip care poluează, într-unul care purifică și dintr-un pesimist într-un optimist.

Povestea de viață a lui Lance Armstrong este de natură să te inspire și să te convingă cât de mult poate conta în viață o atitudine incredibil de pozitivă.

4. PRIORITĂȚILE de astăzi mă ajută să mă concentrez
„Să dedici câte puțin din tine pentru toate lucrurile înseamnă să dedici o mare parte din tine pentru nimic”. – Michael LeBoef

Timpul este cea mai importantă resursă a noastră, de aceea nu ne putem permite să risipim niciun minut. Însă în criza generală de timp a societății contemporane ce putem face totuși pentru a câștiga mai mult timp?

Învață să prioritizezi inteligent și înțelege cât de periculoasă poate fi o viață lipsită de priorități descoperind povestea lui Howard Hughes, primul miliardar al Americii și cel mai bogat om din lume pentru o scurtă perioadă de timp.

Descoperă tot aici Principiul Pareto și învață să îl aplici și în viața ta și încearcă să profiți de sfaturile autorului pentru a-ți descoperi punctele forte. Folosește de asemenea planul pus la dispoziție de autor pentru a-ți întocmi o disciplină în privința priorităților.

5. SĂNĂTATEA de astăzi îmi dă putere
„Prietene, deși nu poți să te întorci în trecut ca să ai parte de un început nou, poți să începi acum și să ai parte de un sfârșit nou.”

Din păcate, nu conștientizăm cât de importantă este sănătatea până în momentul în care ne-o pierdem. Apoi, am fi dispuși să facem orice pentru a fi din nou sănătoși. Dar de ce ajungem mereu să ne îngrijim sănătatea abia când e prea târziu? De ce nu ne preocupăm din timp de ea?

John Maxwell îți oferă în acest capitol câteva sugestii pentru a aborda diferit pe viitor problema sănătății. Vei fi încurajat să faci mai multă mișcare, să mănânci mai sănătos și vei primi totodată și exemple capabile să te motiveze să abordezi un stil de viață mai sănătos.

6. FAMILIA de astăzi îmi oferă stabilitate
„Când ai o viață de familie solidă, primești mesajul că ești iubit, că îi pasă cuiva de tine și că ești important. Aportul pozitiv de iubire, afecțiune și respect… îți oferă resurse interioare pentru a aborda viața cu mai mult succes”. – Nick Stinnet

Autorul te va face să înțelegi cât de norocos ești dacă ai avut șansa să te naști într-o familie bună sau cel puțin normală. Iar dacă nu ai avut această șansă, trebuie să ții cont de faptul că, deși nu poți face prea multe în privința strămoșilor, poți avea o mare influență asupra urmașilor tăi. În plus, familia poate deveni o prețioasă sursă de stabilitate și forță dacă vei ști să o prețuiești.

Maxwell te convinge astfel că succesul înseamnă mai degrabă respectul și iubirea persoanelor dragi, decât aprecierea unor necunoscuți și că apropierea de familie ar trebui să constituie întotdeauna o prioritate. Vom afla tot aici cât de mult s-au degradat relațiile de familie în ultimii ani dar și câteva strategii pentru a-ți îmbunătăți procesul de rezolvare a problemelor familiale, dar și viața de familie în general.

7. GÂNDIREA de astăzi îmi asigură un atu
„Ideile sunt importante. Dacă ai idei, deții principala calitate de care este nevoie și nu există limită pentru ceea ce poți realiza în afaceri și în viață.” – HARVEY FIRESTONE

Autorul insistă în acest capitol pe importanța necesității de a-ți exersa și a-ți îmbunătăți mereu gândirea, pentru că, el este de părere că oamenii înzestrați cu judecată sunt capabili să depășească greutățile mereu, inclusiv cele ce țin de propcurarea resurselor necesare traiului. Un proverb german spune: „E mai bine să ai portofelul gol decât capul gol”. În plus ne aduce aminte faptul că, așa cum spunea James Allen în cartea sa „Cum gândește omul”: „Toate reușitele sau eșecurile unui om sunt rezultatul direct al gândurilor sale”.

Așadar, exersează-ți gândirea, generează mereu idei, chiar dacă de multe ori nu sunt chiar strălucite și, mai presus de toate, gândește pozitiv. Autorul îți oferă pe întreg cuprinsul acestui capitol o serie de ponturi utile pentru a-ți perfecționa și valorifica gândirea dar și povestea excepțională de viață a lui Antwone Fisher.

8. DĂRUIREA de astăzi mă face să perseverez
„Care este talentul tău înnăscut? Ce crezi că îți rezervă viitorul? Consideri că ai un țel în viață sau un destin? Dacă da, ai de gând să-l îndeplinești? Pentru a-ți atinge potențialul, e nevoie de o mare perseverență. Această calitate este asigurată de dăruire.”

Autorul îți dezvăluie aici povestea marelui baseballist Mickey Mantle, vorbindu-ți în același timp despre cât de importantă este dăruirea în viața de zi cu zi pentru că te ajută să depășești probleme, să mergi mai departe și să-ți îndeplinești visurile. John Maxwell îți oferă câteva sfaturi utile care să te ajute să te dăruiești total și să mergi până la capăt în îndeplinirea marilor tale visuri, pentru că, spune el: „dacă te dăruiești, nu există aproape nimic ce nu poți face”. Iar povestea de viață a lui Liz Murray relatată aici susține din plin acest lucru și este cu adevărat impresionantă.

9. BANII de astăzi îmi oferă opțiuni
„Suntem mai bine plătiți, mai bine hrăniți și mai bine educați decât am fost vreodată în istorie. Totuși, în ultimii treizeci de ani, rata divorțurilor s-a dublat, rata sinuciderilor în rândul adolescenților s-a triplat și depresia a crescut dramatic.” Studiile moderne confirmă cele rostite cu aproape două mii de ani în urmă de filosoful roman Seneca: „Banii încă n-au îmbogățit pe nimeni”.”

Cu toate acestea, autorul îți va argumenta de ce e mai bine totuși să ai bani decât să fii sărac. Principala diferență constă, crede el, în faptul că, atunci când ai bani, ai mai multe opțiuni. Lipsa banilor în schimb, te limitează enorm în ceea ce privește opțiunile. Însă autorul atrage atenția că banii nu au nicio valoare atunci când îți lipsește atitudinea potrivită față de ei, adăugând că, dacă o persoană își corectează atitudinea față de bani, atunci își poate corecta aproape orice aspect din viață.

John Maxwell îți furnizează aici o serie de modalități simple pentru a-ți administra mai eficient resursele financiare, a pune în aplicare o schemă financiară, dar și pentru a-ți reduce gradul de îndatorare și a te descurca mai bine în viață din punct de vedere financiar. Descoperă povestea de viață a lui Suze Orman autoarea de bestselleruri care a vândut 10 mii de cărți în 12 minute pe canalul QVC și bucură-te de o nouă lecție de viață.

10. CREDINȚA de astăzi îmi oferă împăcare
Cred sincer că secretul sensului vieții rezidă în credință.”

Autorul aduce argumente în sprijinul credinței, vorbind despre un studiu care a demonstrat că persoanele credincioase apelează mai rar la serviciile medicale, dar și că aceste persoane stau mult mai bine din punct de vedere emoțional. Credincioșii sunt totodată mai optimiști și reușesc mai des să transforme visele imposibile și improbabile în realitate datorită acestui „motor” foarte puternic care este credința.

Dar autorul te va surprinde în mod special în acest capitol datorită declarației neașteptate conform căreia tot ce știe în momentul de față despre leadership se datorează Bibliei. Maxwell este de altfel și autorul unei cărți de leadership „Maxwell Leadership Bible”, care conține însemnările autorului despre leadership desprinse în urma studierii timp de treizeci de ani a acestuia în Scriptură. Sfaturile autorului cu privire la modul în care să îți gestionezi credința se vor dovedi de asemenea foarte utile. Descoperă povestea astronautului Rick Husband decedat pe naveta spațială Challenger în ianuarie 1986 și vezi cum credința te poate ajuta să înfăptuiești cele mai mărețe lucruri și tot ea te poate ajuta să treci peste cele mai cumplite dureri.

11. RELAȚIILE de astăzi mă împlinesc
„Toate realizările importante din istoria umanității au fost înfăptuite în echipă. Acest adevăr poate fi redus și la nivel personal. Majoritatea momentelor frumoase din viață – cele al căror ecou ne rămâne în inimă și în minte – implică și alte persoane. Rar trăim aceste momente singuri. Și chiar atunci când o facem, prima noastră tendință este să le împărtășim cu ceilalți.”

Autorul dedică un întreg capitol relațiilor, el însuși fiind de părere că nu te poți simți cu adevărat împlinit și nu poți avea realizări notabile atât timp cât nu ești capabil să îți formezi mai întâi, și să întreții mai apoi, relații de calitate. Află de aici cum să-ți îmbunătățești capacitatea de înțelegere a oamenilor ca să poți construi relații pozitive și nu uita „că fiecare ființă umană merită să fie tratată cu respect, deoarece toată lumea are valoare” și „dacă toată lumea i-ar trata cu respect pe ceilalți, lumea ar fi un loc mai bun”. Descoperă tot aici aplicațiile și exercițiile pe care le poți face zilnic pentru a te bucura de relații solide.

12. GENEROZITATEA de astăzi îmi conferă semnificație
„Dacă ți s-ar dubla venitul peste noapte, câți bani ai dona? Dar dacă averea ta netă ar depăși brusc 100 de milioane de dolari? Sau dacă ai deveni cel mai bogat om din lume? Cât de generos crezi că ai fi?”

Descoperă aici povestea lui Jean Paul Getty care a fost tot atât de avar, pe cât de bogat a devenit. Pornind de la povestea acestui avar modern, autorul ne furnizează câteva posibile modalități de abordare a generozității și câteva motive pertinente pentru a „practica” generozitatea. Și, mai mult decât atât, autorul te îndrumă chiar și în privința modului în care poți deveni mai generos, crescând valoarea celorlalți, pentru că el este de părere că măsura generozității tale este răspunsul la întrebarea: „Ce facem pentru ceilalți?” Povestea lui Dave Thomas te va impresiona și te va face să îți dorești tu însuți să fii mai generos.

13. VALORILE de astăzi îmi oferă îndrumare
„În absența valorilor, cum iei decizii bune pe parcursul perioadelor dificile din viață care apar inevitabil? Cum îți găsești direcția? Oamenii fără valori plutesc în derivă pe oceanul vieții. Marile furtuni amenință să-i scufunde. Și curentul îi poate duce în locuri în care nu vor să ajungă. Însă, dacă ai valori solide, ai de ce te agăța ca să-ți păstrezi echilibrul, chiar și pe vreme rea.”

Valorile sănătoase sunt esențiale oricărui tip de succes, de aceea trebuie să ți le definești mai întâi și să le pui în practică ulterior zi de zi. Începe-ți ziua întrebându-te: „Ce faptă bună voi face azi” și încheie-o întrebându-te: „Ce faptă bună am făcut azi?” și vei vedea cum viața ta va căpăta tot mai mult sens și mai multă valoare de la o zi la alta. Tot aici autorul îți pune la dispoziție o serie de aplicații și exerciții pentru a adopta și pune în practică valori sănătoase în fiecare zi.

14. DEZVOLTAREA PERSONALĂ de astăzi îmi dă potențial
„Compozitorul Gian Carlo Menotti, laureat al premiului Pulitzer, spunea: <Iadul începe în acea zi în care Dumnezeu ne oferă o viziune clară a tot ceea ce am fi putut realiza, a tuturor darurilor pe care le-am irosit, a tot ceea ce am fi putut face, dar nu am făcut>. 

Nimeni nu-și dorește să privească înapoi în viață și să vadă cât timp și câte oportunități a irosit. De aceea este important să recunoști valoarea dezvoltării înainte să treacă prea mult timp.”

Autorul îți oferă aici toate argumentele de care ai nevoie pentru a realiza că trebuie să profiți cât timp ai această posibilitate pentru a te dezvolta și a-ți valorifica la maximum potențialul. Asta pentru că, este de părere Maxwell, cel mai mare handicap al unei persoane este să nu-și atingă potențialul. Tot aici vei primi sfaturi cu privire la zonele personalității tale în care merită să investești dar și modalități practice prin care să îți accelerezi dezvoltarea personală.

Dacă aveai nevoie de un punct de plecare pentru a trece la următorul nivel în ceea ce privește dezvoltarea ta personală, consideră această carte un bun început. Odată cu Ziua de azi contează vei începe să îți apreciezi zilele la adevărata lor valoare: nu vei mai exagera valoarea zilei de ieri și nu vei mai subestima valoarea zilei de azi. Vei înțelege că ziua de azi este cea mai importantă și că odată cu ea poate începe povestea ta de succes. Nu mai lăsa atâtea zile de azi să devină ieri fără ca nicio schimbare să aibă loc în viața ta și începe să simți ușor, ușor, gustul succesului.

Sursă: ACT și Politon

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.