Din fragedă copilărie fiecare dintre noi învățat multe lucruri despre multe lucruri. În primii ani de viață creierul nostru funcționează preponderent în starea theta și alfa, ceea ce primite absolvirea unei foarte mari cantități de informații. La naștere subconștientul nostru este precum o tablă goală pe care în primii 6-7 ani din viața ni se scriu, după unii autor, 95% din informațiile pe care le vom păstra pentru întreaga viață. Tocmai pentru că aceste informații sunt recepționate în perioada în care nu avem filtre, precum un burete absorbim tot și mai târziu ne dam seama că nu prea avem habar ce este în mintea noastră.
De la părinți, din familia lărgită, apoi de la grădiniță, de pe stradă, de la prieteni, școală aflăm tot felul de lucruri, păreri ale altora despre cum funcționează lumea. Toate acestea le înregistrăm și cândva, în anumite momente/contexte ele îți vor face apariția și vom gândi, vorbi și acționa funcție de ele.
Ne însușim aceste convingeri, păreri, tipare de gândire, ale celorlalți și apoi ne comportăm ca și cum ar fi ale noastre. De foarte multe ori, nici mai târziu, nu ne trece prin cap ca măcar să le punem sub semnul întrebării.