Iertarea și neiertarea

Iertarea și neiertarea

Muți dintre noi s-au confruntat cu iertarea și neiertarea, mulți încă poate că se mai luptă, dar sunt și unii care au înțeles că iertarea este un act voluntar și liber, prin care decidem să eliberăm prizonierii pe care i-am ținut în noi – resentimentele, ura, nedreptatea, furia, invidia, gelozia, neputințele noastre.

Se poate ca la un anume moment să ne fi simțit nedreptățiți, dar persoana despre care spunem că ne-a făcut acest lucru l-a făcut o singur dată, în timp ce noi ne neîndreptățim pe noi înșine de fiecare dată când ne amintim, cu resentimente, acel incident. Iertarea și neiertarea sunt în noi!

Iertarea nu este un cadou pe care, cu mărinimie, să-l faci cuiva, ci un dar de vindecare făcut ție!
Dacă nu poți ierta până când, umil, va veni cel care consideri tu că ți-a greșit, să-ți ceară iertare, este o chestiune de orgoliu. Orgoliul tău te împiedică să ierți. Iar dacă nu te poți ierta pană când nu ai confirmarea persoanei căreia simți că i-ai greșit este tot o problemă a ta cu tine; vinovăția te împiedică de data asta. Dar ce te faci dacă nici nu vine cineva să-ți ceară iertare, nici să ți-o dea, rămâi cu neiertarea în suflet, îți otrăvești singur întreaga viață?

Alegerea aparține fiecăruia dintre noi. Atunci când nu poți să te ierți și transferi această neputință asupra altei persoane, amintește-ți că acea ființă este la fel de minunată ca și tine și că singurul lucru pe care l-a făcut a fost să fie cu tine într-o experiență pe care nu ai putut să o ai fără ajutorul ei. Raportându-te astfel la acea situație poți să-i spui acelei ființe doar „mulțumesc, te iubesc” și dacă este cineva de iertat acela ești tu…

Tu cel care a atras experiența, tu cel care în loc să înveți ai blamat, ponegrit, învinuit pe alții de propria neputință. Acum nu-ți muta furia împotriva ta, ai făcut așa cum ai știut și cât ai putut. Acum ai posibilitatea să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, așa că profita de ea. Acum ai posibilitatea să te eliberezi de povara pe care ai purtat-o cu tine poate de multă vreme și să mergi mai departe.

Iertarea nu este despre câte și ce am iertat, despre cât de bun sunt eu și cât de rău celălalt, ci despre ce am învățat din experiențele prin care am trecut, despre cum m-am înțelepțit.

Iertarea este pasul către propria libertate!


_______________________

Publicat la 128.10.2013 pe lumeaprivitaaltfel.ro
Foto credit: pixabay.com

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.