Ajută-mă să transform această lume

Dacă mesajul pe care îl transmiți nu te mai satisface și dacă dorești să devii un mesager al adevărului și al iubirii, te invit să participi la un nou vis al umanității, în care toți oamenii să traiască în armonie, în adevăr și în iubire.

În acest vis, oamenii sunt în egală măsură bineveniți și respectați, indiferent de religia sau de filozofia în care cred. Toți oamenii au dreptul de a crede în orice doresc, de a urma religia sau filozofia pe care o preferă. Nu contează dacă ei cred în Iisus, în Moise, în Allah, în Buddha, în Brahma sau într-o altă divinitate ori într-un alt maestru. Toți sunt în egală măsură bineveniți să participe la acest nou vis colectiv. Nu mă aștept să crezi toate poveștile pe care ți le-am spus, dar dacă acestea au trezit tine o rezonanță, dacă ai putut simțit adevărul de dincolo de cuvintele mele, atunci îți propun să facem împreună un nou legământ: Ajută-mă să transform această lume.

Desigur, prima întrebare care apare este: „și cum ai de gând să transformi această lume?“ Răspunsul este simplu: „Prin transformarea lumii tale.“ Atunci când te rog să mă ajuți să transform această lume, eu nu mă refer la planeta Pământ, ci la lumea virtuală care există în mintea ta. De aceea, schimbarea începe cu tine. Dacă nu vei începe să îți schimbi propria lume interioară, tu nu mă vei ajuta cu nimic să schimb această lume.

Cum îți poți schimba lumea interioară? Simplu: iubindu-te pe tine însuți, bucurându-te de viață și transformându-ții visul personal într-un vis al raiului. Dacă îți cer ajutorul, o fac pentru că tu ești singurul care poate schimba lumea ta. Dacă te decizi să îți transformi această lume, calea cea mai ușoară constă în a folosi instrumentele pe care ți le-am descris în această carte, și care țin în totalitate de bunul simț. Cele Cinci Legăminte sunt instrumentele ideale care te pot ajuta să îți transformi lumea interioară. Dacă vei fi impecabil în tot ceea ce spui, dacă nu vei mai interpreta nimic la modul personal, dacă nu vei mai face presupuneri inutile, dacă vei face întotdeauna tot ce îți stă în puteri și dacă vei fi sceptic, dar vei învăța să asculți, în mintea ta nu va mai exista niciun război. Nu va mai domni decât pacea.

Dacă vei practica Cele Cinci Legăminte, lumea ta va deveni mai bună, iar tu vei dori să îți împărtășești această nouă fericire cu cei din jur, cu oamenii pe care îi iubești. Transformarea lumii nu se produce însă prin încercarea de a schimba eroii secundari din povestea ta. Dacă vrei să schimbi lumea în care trăiești, singura cale care îți stă la dispoziție constă în a-l transforma pe eroul principal din povestea ta. Dacă acesta se va transforma, eroii secundari vor începe să se transforme și ei, ca prin magie. Dacă tu te vei schimba, copiii tăi vor începe și ei să se schimbe, căci mesajul pe care li-l vei transmite va fi altul. La fel, mesajul pe care îl vei transmite soțului sau soției tale se va schimba. Relația ta cu prietenii se va transforma. Dar cel mai important lucru între toate, relația ta cu tine însuți se va schimba.

Atunci când schimbi mesajul pe care ți-l transmiți ție însuți, te simți automat mai fericit, și toți cei din jurul tău beneficiază de noua ta fericire. De aceea, efortul pe care îl faci acum nu îți va folosi numai ție, ci și celorlalți, căci bucuria, fericirea și raiul sunt contagioase. Atunci când te simți fericit, oamenii din jurul tău se simt și ei mai fericiți, iar transformarea ta îi inspiră să își schimbe la rândul lor propria lume interioară.

Noi, oamenii, avem dreptul prin naștere să ne bucurăm de iubire, de fericire și de frumusețe. Haide să ne bucurăm împreună de această lume, unii de ceilalți. Menirea noastră este să ne iubim reciproc, nu să ne urâm pe ceilalți. Haide să renunțăm la convingerea că diferențele dintre noi ne dau dreptul de a ne simți superiori sau inferiori unii altora. Aceasta este o minciună. Haide să nu ne mai temem că diferențele între culoarea pielii noastre și cea a pielii celorlalți ne deosebesc de aceștia. Cui îi pasă ce culoare are pielea noastră? Și aceasta este tot o minciună. Nimeni nu ne obligă să credem în continuare toate minciunile și superstițiile care ne-au guvernat până acum viața. A sosit timpul să punem capăt tuturor minciunilor și superstițiilor care nu ajută pe nimeni, să punem capăt fanatismelor de orice fel și să ne întoarcem la adevăr, să fim mesagerii acestuia.

Noi avem un mesaj de transmis, iar acesta este menirea noastră. Când eram copii, am primit o moștenire de la părinții și de la strămoșii noștri. Am primit de la ei o lume minunată. A sosit acum rândul nostru să le oferim copiilor și nepoților noștri o planetă pe care să poată trăi la fel de liniștiți cum trăim noi astăzi. A sosit timpul să oprim distrugerea planetei, inclusiv distrugerea semenilor noștri. Oamenii pot trăi în armonie. Este de necrezut câte lucruri frumoase putem face dacă ne punem în cap acest lucru. Tot ce trebuie în acest scop este să fim conștienți de ceea ce facem și să ne întoarcem la autenticitatea noastră.

Eu știu că diferențele dintre noi se datorează viselor noastre personale, dar dacă dorim, noi ne putem respecta reciproc aceste vise. Putem cădea de acord să cooperăm, pornind de la premisa că fiecare dintre noi este centrul propriului său vis, că fiecare dintre noi are propriile sale convingeri, propria sa poveste, propriul punct de vedere. Există miliarde de puncte de vedere diferite, dar o singură lumină, o singură forță a vieții care se manifestă prin noi toți.

„Ajută-mă să transform această lume“ este o invitație la autenticitate, la libertate. Deschide-ți inima și acceptă acest legământ. Eu nu îți cer să încerci să îți schimbi lumea interioară, ci să o faci. Treci la treabă chiar astăzi. Moștenirea pe care o vom lăsa copiilor și nepoților noștri poate fi una magnifică. Noi ne putem schimba modul de a gândi și le putem arăta copiilor noștri cum să se îndrăgostească de viață. Putem trăi într-un rai personal care să ne urmeze oriunde ne-am duce. Nu este deloc adevărat că ne-am născut pe această  planetă pentru a suferi. Această frumoasă planetă nu este o vale a plângerii. Dacă vom înlocui vechile minciuni cu un nou mod de a
gândi, planeta se va transforma într-un Paradis terestru.

Oriunde mă duc, aud oameni care susțin că noi am venit în această lume cu o misiune, că avem ceva important de făcut în această viață, că trebuie să transcendem ceva. Nu știu despre ce este vorba. Eu cred că noi am venit într-adevăr în această lume cu o misiune, dar nu de a transcende ceva, ci de a deveni fericiți. Fiecare om se simte fericit în propria sa manieră. Important este să ne bucurăm de
fiecare moment din viața noastră, pornind de la premisa că mai devreme sau mai târziu corpul nostru fizic nu va mai exista, că nu ne-au mai rămas decât câteva răsărituri și câteva apusuri de care ne putem bucura. Aceasta este vremea noastră, în care putem fi pe deplin prezenți, în care ne putem bucura de noi înșine și unii de ceilalți.

În ultimul secol, știința și tehnologia s-au dezvoltat într-un ritm extrem de rapid, dar psihologia a rămas în urmă. A sosit timpul ca ea să le prindă din urmă. A sosit timpul să ne schimbăm cu toții convingerile referitoare la mintea umană, iar acest lucru mi se pare o urgență
absolută, căci odată cu dezvoltarea Internetului minciunile se pot răspândi într-un ritm infernal de rapid, iar lucrurile pot scăpa complet de sub control.

Va veni o vreme când oamenii nu vor mai crede deloc în minciuni. Chiar dacă procesul începe cu noi înșine, scopul final este de a transforma întreaga umanitate, nu doar propria noastră lume interioară. Pe de altă parte, cum am putea schimba lumea exterioară dacă nu ne-am schimba mai întâi lumea interioară? Desigur, cele două lumi nu sunt ușor de separat, așa că trebuie să acționăm în amândouă lumile simultan.

Haide să schimbăm împreună această lume, să câștigăm războiul din mintea noastră și să transformăm planeta. De cât timp ar avea nevoie lumea ca să se transforme? De două generații? De trei? De patru? Adevărul este că nu contează. Nimeni nu ne grăbește de
la spate, dar nici nu mai avem timp de pierdut. Ajută-mă să transform această lume.
____________________________
Don Miguel Ruiz, Don Jose Ruiz & Janet Mills  – Al cincilea legământ (fragment).

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.