Schimbă-ți viața!

Schimbă-ți viața!

1. Nu mai face ceea ce nu funcționează, astfel încât să poți începe să faci ceea ce funcționează. Ce anume faci chiar acum și nu funcționează? Dacă nu ai mai face aceste lucruri, ce s-ar întâmpla?

2. Alege un loc din care să începi și nu te vei mai simți blocat. Cum arată listata actuală cu lucruri de care trebuie să te ocupi? Dacă ar trebui să alegi un loc din care să începi, ce element de pe listă ai alege mai întâi și de ce?

3. Împacă-te cu tine și eliberează te de trecut! Ce eveniment din trecutul tău te chinuiește în continuare? Cum te vei împacă cu tine vizavi de acest aspect?

4. Transformă o situația adversă într-o oportunitate și fă față provocărilor. Menționează un aspect din viața ta în care tu te afli în dezavantaj comparativ cu ceilalți. Cum poți transforma acest lucru într-o oportunitate?

5. Dă-ți seama de faptul că fiecare dintre noi avem puterea de a ne schimba modul în care reacționăm la situațiile cu care ne confruntăm în viață. Menționează un exemplu în care ai dat semne că te victimizezi. Ce poți face de acum înainte astfel încât să eviți să cazi din nou în aceeași capcană?

6. Scapă de prezența oamenilor toxici și înconjoară-te de cei care scot la iveală tot ce ai tu mai bun. Care sunt oamenii toxici sin viața ta? De ce ți-e greu să renunți la ei?

7. Nu aștepta ziua de mâine ca să-ți trăiești viața la modul în care vrei să-și reamintească de tine ceilalți. Cum vrei să te țină minte cei din jur? Ce vei începe să faci chiar de acum pentru a trăi conform imaginii pe care îți dorești?

8. Întâmpină fiecare zi cu bucurie și vezi cum îți influențează acest lucru viața. Ai tendința să îți începi ziua cu un zâmbet sau cu o încruntare? Care sunt modalitățile prin care să îți îmbunătățești capacitatea de a te bucura de o nouă zi?

9. Ai grijă de relațiile tale și vei vedea cum înfloresc. Care dintre relațiile tale ar avea nevoie de mai multă atenție? Ce anume vei face pentru a menține legătura cu cei dragi?

10. Fă astfel încât fiecare zi să conteze și să te bucuri de cât mai multe lucruri pe care viața ți le oferă. Ce anume vei face astfel încât fiecare zi să conteze? Cu ce provocări te vei confruntă în acest demers?

11. Păstrează momentele frumoase în memorie, astfel încât să le poți trăi mental. Care sunt momentele tale favorite pe care le-ai păstrat în memorie? Ce anume le face atât de memorabile?

12. Măsoară-ți fericirea în funcție de modul în care ți-ai trăit viața, nu în funcție de posesiune materiale pe care le-ai acumulat. De care dintre lucrurile materiale pe care le deții te-ai putea lipsi? Cum ar fi viața ta fără aceste lucruri?

13. Nu visa la un lucru; fă-l pur și simplu. Cum îți vezi viitorul? Cum vei transforma această viziune în realitate?

14. Ascultă-ți inima și vezi unde te duce acest lucru. Atunci când nu ai reușit să-ți ascunzi inima, care a fost rezultatul? Dă un exemplu în care ai avut de câștigat de pe urma faptului că ți-ia ascultat inima.

15. Găsește-ți propria ta voce și scoate-ți la iveală potențialul maxim. Din ce punct de vedere te simți presat să te conformezi stării actuale a lucrurilor? Ținând cont de asta, cum îți poți exprima totuși punctul de vedere?

16. Expune-ți punctul  de vedere a astfel încât ceilalți să știe clar pe ce poziție te afli. Descrie o situație în care ai fi putut să-ți expui mai bine punctul de vedere. Care  sunt punctele pro și contra ale acestei situații?

17. Respectă valorile pe care le ai în viață. Ce sau cine este prioritatea de tot în viața ta? Există situații în care această prioritate intră în conflict cu altele și, dacă da, cum rezolv problema?

18. Urmează-ți fericirea și vei vedea că lumea pare mai frumoasă. Cum vei încerca să fii fericit în următoarele treizeci de zile? Ce provocări vei întâmpina și cum le vei depăși?

19. Asumă-ți riscul unui potențial eșec și oferă-ți șansa de a avea succes. Ce anume ai evitat să faci la un moment dat fiindcă ți-era teamă să nu dai greș? Care ar fi cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă ai dat greș?

20. Atunci când ai încredere în puterea ta interioară, orice este posibil. Numește o provocare sau o situație dificilă cu care te confrunți chiar acum. Cum să ai încredere că puterea ta interioară te va ajuta să treci de ele?

21. Ieși din zona de confort și vei putea vedea o nouă latură a ta. Dă un exemplu de situație care te-a scos din zona ta de confort? Ce temeri ar trebui să ai ca să te confrunți cu o astfel de situație?

22. Depășește obstacolele și stabilește-ți misiunea de a-ți îndeplini scopurile. Care este cel mai important scop pe care îl ai acum și care sunt obstacolele care îți stau în cale? Cum le vei depăși?

23. Lărgește-ți  perspectiva culturală și apreciază frumusețea diferențelor. Cum îți vei lărgi perspectiva culturală? Cum vei afla mai multe despre persoanele diferite din punct de vedere cultural?

24. Găsește-ți un mentor și învață secretele vieții de la cineva care a trecut deja prin diferite situații. În ce zonă a vieții tale poți beneficia de ajutorul unui mentor? Pe cine vei ruga să îndeplinească acest rol?

25. Dă-le oamenilor șansa de a străluci – te pot surprinde prin lucruri extraordinare. Dă un exemplu de situație în care ai judecat o persoană fără să o cunoști, iar mai târziu să regreți. Cum le dai oamenilor șansa să strălucească și să avanseze?

26. Iubește necondiționat și experimentează frumusețea iubirii fără limite sau regrete. Pe cine te vei strădui să iubești cât mai necondiționat în viața ta? Ce factor te fac să iubești condiționat acea persoană în prezent?

27. Acordă-le celorlalți darul iertării și o a doua șansă de a face lucrurile corect. Când ai acordat cuiva o a doua șansă de a face lucrurile corect? Când ți-a fost acordată o doua șansă?

28. Atunci când faci ceea ce trebuie, nu vei regreta niciodată ceea ce ai făcut. Dă unde exemplu în care nu a fost o decizie o ușoară să faci ceea ce trebuie. Ce anume a făcut ca decizia să fie dificilă?

29.Străduiește-te să nu fi egoist – sau gândește-te mai puțin la tine. Cu cine ți-ar plăcea să ai o relație lipsită de egoism? Care sunt pașii necesari pentru a face acest lucru?

30.. Moștenirea pe care o lași să fie aceea că ai contribuit la îmbunătățirea lumii din jurul tău. Ce anume ai făcut deja astfel încât lumea din jurul tău să fie un loc mai bun? Cum îți vei îmbunătății această abilitate?

________________________________________
Marc Muchnich – Gata cu regretele! (extrase). Editura Amaltea, București – 2011.

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.