O, omule!

Oameni buni, nu vă faceți probleme: toți sunt disperați. unii par să ia lucrurile mai ușor: „Chiar nu-mi dau seama de ce se face atâta tevatură”, spun aceștia, „viața mi se pare simplă”. Ei sunt atât de speriați, încât nici nu o pot vedea așa cum este!

Să aflăm, însă, ce spun specialiștii. confuzia lor este și mai elaborată, învelită într-un jargon impresionant și în complicate construcții mentale. Au sisteme de convingeri predeterminate în care încercă, din răsputeri, să te încadreze. Un timp, acestea par să funcționeze, apoi cel care a apelat la specialiști revine în punctul din care a plecat.

A fost o vreme în care credeam că putem conta pe instituțiile sociale, însă acestea și-au trăit traiul; nimeni nu mai are acum încredere în ele. acum avem mai multe instituții supraveghetoare decât instituții în sine. Spitalele sunt monitorizate de numeroase agenții. Nimeni nu mai are timp pentru pacienți, care se pierd în forfota din jur. Uitați-vă pe coridoarele spitalelor. Nu se văd nici medici, nici asistente; aceștia se află în birouri și se ocupă de hârțoage. Întreaga scenă este dezumanizată.

„Ei”, spuneți voi, „trebuie să existe niște experți care să cunoască răspunsurile.” Când aveţi o problemă, vă duceţi la medic, la psihiatru, la un analist, un lucrător social sau astrolog. Vă atașați la o religie, citiți filozofie, urmați training-ul oferit de seminarele Erhard, recurgeți la tapping cu terapia EFT. Vă echilibraţi chakrele, încercaţi puţină reflexologie, apelaţi la acupunctura urechii, treceţi la iridologie, încercaţi vindecarea cu lumină sau cristale.

Meditați, cantați mantre, beți ceai verde, încercați cultul penticostal, respirați foc, vorbiți în limbi. Încercați meditația de centrare, învățați NLP, încercați actualizările, vă perfecționați vizualizările, studiați psihologia, vă alăturați unui grup jungian. Apelați la masajul rolfing, încercați substanțe psihedelice, participați la ședințe de comunicare mediumnice, faceți jogging, urmați jazzercise, vi se fac clisme, consultați nutriţionişti, faceți aerobic, staţi cu picioarele în sus şi capul în jos, purtaţi bijuterii cu proprietăţi mistice. Vă străduiţi să deveniţi mai intuitivi, să obţineţi biofeedback, încercaţi gestalt terapia.

Vă consultați homeopatul, chiropracticianul, naturopatul. Încercaţi kinesiologia, vă descoperiți prin eneagrame, vă echilibraţi meridianele energetice, vă alăturaţi unui grup de dezvoltare a conştiinţei, luaţi calmante. Faceţi injecţii cu hormoni, încercaţi sarurile celulare, echilibraţi mineralele din corp, vă rugaţi, imploraţi şi conjuraţi. Învăţaţi proiecţia astrală. Deveniţi vegetarieni. Nu mâncaţi decât varză. Încercaţi dieta macrobiotică, folosiţi numai produse organice, excludeţi alimentele modificate genetic. Mergeţi să întâlniţi vraci amerindieni, faceţi saună în camera de transpirare. Încercaţi amestecuri de ierburi chinezeşti, moxicombustie, masaj shiatsu, acupresura, feng-shui. Călătoriţi în India. Găsiţi un nou guru. Vă dezbrăcaţi. Înotaţi în Gange. Meditaţi asupra soarelui. Vă radeţi părul de pe cap. Mâncați cu mâinile, ajungeți într-un hal fără de hal, vă spălați cu apă rece.

Cântaţi cântece tribale. Vă retrăiţi vieţile trecute. Încercaţi regresia hipnotică. Ţipaţi în şedinţe de terapie primala. Loviţi perne. Încercaţi un Feldenkrais. Frecventaţi un grup de întâlnire pentru cupluri conjugale. Scrieţi afirmaţii. Vă concepeţi postere cu idealuri. Vă renaşteţi. Căutaţi răspunsuri prin I Ching. Etalaţi cărţile de tarot. Studiaţi filozofia Zen. Vă înscrieţi la încă şi mai multe cursuri şi ateliere. Citiţi zeci de cărţi. Faceţi analiza tranzacţională. Luaţi lecţii de yoga. Pătrundeţi în sfera ştiinţelor oculte. Studiaţi magia. Lucraţi cu un kahuna. Realizați o călătorie şamanică. Stați sub piramida. Îl citiţi pe Nostradamus. Vă pregătiți mental pentru tot ce poate fi mai rău.

Practicați retragerea spirituală. Încercați postul ritualic. Luați aminoacizi. Achiziționați un generator de ioni negativi. Urmați cursurile unei Școli de mistere. Învățați o strângere de mână secretă. Faceți exerciții de tonifiere. Încercați terapia culorilor. Ascultați înregistrări cu mesaje subliminale. Luați enzime pentru creier, antidepresive, remedii florale. Petreceți sejururi în centre SPA. Gătiți cu ingrediente exotice. Cautați tot felul de ciudățenii fermentate de pe meleaguri îndepărtate. Plecați în Tibet. Căutați cu tot dinadinsul oameni sfinți. Formați cercuri în care vă țineți de mână și consumați substanțe halucinogene. Renunțați să faceți sex sau să mai mergeți la film. Vă îmbrăcați în robe galbene. Intrați într-un cult.

Încercați nenumărate tipuri de psihoterapie. Luați medicamente minune. Vă abonați la un toptan de reviste. Încercați dieta Pritikin. Nu mâncați decât grapefruit. Vi se citește viitorul în palmă. Adoptaţi sistemul de gândire New Age. Vă preocupați de ecologie. Vă propuneți să salvați planetă. Mergeți să vi se citească aura. Purtați diverse cristale. Vă interpretați astrograma în sistemul hindus. Participaţi la ședințe de channeling prin intermediul unui medium. Încercaţi terapia prin sex. Faceţi sex tantric. Obţineţi binecuvântarea lui Baba Nu-știu-cum. Vă alăturați unui grup anonim. Mergeți în pelerinaj la Lourdes. Vă bălăciți în izvoare termale. Urmați cursurile Şcolii Arica. Purtați încălțări terapeutice. Va împământați. Acumulați mai multă prana și expirați toată negativitatea aceea neagră și urâtă. Încercați acupunctură cu ace din aur. Vă gândiți dacă să apelați la terapia cu vezică de șarpe. Încercați respirația chakrelor. Vă curățați aura. Meditaţi în Piramidă lui Keops, Marea Piramidă din Egipt.

Spuneți că voi și prietenii voștri ați încercat deja toate acestea? O, omule! O, tu, ființă minunată! Tragic, comic și totuși atât de nobil. Îți continui căutările cu atâta curaj. Ce ne împinge să perseverăm în găsirea unui răspuns? Suferința? O, da. Speranța? Cu siguranță. Dar mai este ceva.

Știm, intuitiv, că undeva există răspunsul absolut. Ne poticnim pe alei lăturalnice întunecate, nimerim în fundături și pe drumuri închise; ajungem să fim exploataţi, excrocati, dezamăgiți, sătui de toți și de toate și, totuși, continuăm să încercăm. Unde greșim? De ce nu găsim răspunsul?

Nu reușim să identificăm problema, de aceea nu putem găsi răspunsul.

Poate că răspunsul este atât de simplu încât de aceea nici nu-l putem vedea.

Poate că soluția nu este „pe undeva, pe acolo” și de aceea nu o putem găsi.

Poate că suntem înconjurați de atâtea sisteme de convingeri, încât nu mai reușim să percepem ceea ce este evident.

Pe parcursul istoriei, o mână de oameni au reușit să atingă o claritate de excepție și au trăit experiența găsirii soluției ultime la toate vicisitudinile omenirii. Cum au reușit ei? Care este secretul lor? Noi de ce nu înțelegem ceea ce au ei să ne învețe? Să fie aceasta misiune aproape imposibilă sau lipsită de speranța reușitei? Și ce șanse are omul de rând, cineva care nu este un geniu al spiritualității?

O mulțime de inși urmează diverse căi spirituale dar abia câțiva reușesc să atingă țelul final, realizarea adevărului ultim.  De ce se întâmplă astfel? Urmăm ritualul, respectam dogma și practicăm plini de zel disciplina spirituală doar pentru a eșua o dată în plus! Chiar și atunci când lucrurile par să funcționeze, ego-ul își face din nou, repede, apariția și ne lăsăm prinși în mrejele mândriei și ale vanității, gândind că de data asta deținem răspunsurile!

Izbăviți-vă de cei convinși că au dreptate! Și de cei care fac binele cu orice preț!

Starea de confuzie ne salvează. Pentru cei care sunt încă în confuzie, mai există speranță. Prețuiți-vă confuzia! Până la urmă, ea vă este cel mai bun prieten, cea mai bună protecție împotriva letalității răspunsurilor lor, împotriva impunerii forțate a ideilor lor. Dacă vă aflați în derută sunteți încă liberi.
_____________________________________________
David R. HawkinsLetting Go. Calea renunțării (fragment). Editura Cartea Daath, București – 2014.

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.