Lupta ca și stil de viață

Viață este o luptă!

Trebuie să te lupți ca să ajungi unde-ți dorești!

Trebuie să te lupți ca să ai!

Luptă-te cu boala!

Luptă ca să demonstrezi că meriți și să primești ceea ce îți dorești, luptă ca să fii iubit, luptă ca să ți se dea atenție, luptă ca să-ți găsești locul, luptă ca să fii văzut, luptă ca să ai o relație, luptă că să fii fericit, luptă ca să supraviețuiești, luptă ca să ai cariera visurilor tale, luptă pentru pace, luptă ca să termini o școală, luptă-te cu tine ca să-ți fie mai bine.

Până când simți nevoia să lupți pentru ceva, oricare ar fi obiectul luptei, această luptă este în tine, corpul, mintea, sufletul tău trăiesc aceste conflicte. Cine câștigă? Cine pierde? Care sunt costurile acestor bătălii? Atunci când simți că trebuie să lupți pentru ceva sau împotriva a ceva, această luptă va genera tensiune, suferință, frustrare. Cum este să fii în același timp în ambele tabere? Cum este să fii rupt în două? Însăși scopul, visul, idealul se pierde în favoarea luptei.

Lupta este modelul de viață despre care auzim încă de mici și ni se pare normal ca viața să fie o luptă. Normal până când nu mai este normal. Normal până când poți să pătrunzi înțelesul cuvintelor, până când începi să-ți pui întrebări sau până când cazi lat de atâta luptă. Și lucrurile capătă alt înțeles. Te prinzi că luptă înseamnă luptă – inamic, strategie, învins și învingător, emoții intense și nu prea pozitive, consum de energie, de timp, de viață.

Într-o luptă nu poți să fii în ambele tabere – și învins și învingător. Dar cum rămâne când lupta este cu tine, cu viața ta sau pentru viața ta. Nu este ceva care să-ți pună viața într-un pericol real, nu fuge ursul după tine, nici nu vine tsunami. Este o luptă care se duce doar în capul tău, dar ce să vezi, mintea subconștientă percepe lupta ta imaginară ca pe o luptă reală și corpul este pregătit de luptă, toată chimia este coordonată astfel încât să-ți poți proteja viața, să poți supraviețui.

Subconștientul preia controlul, trecem oarecum pe pilot automat. Se declanșează reacțiile chimice specifice mecanismului de supraviețuire. Sângele este pompat către mușchi, plămâni și inimă. Sunt alimentate acele părți din corp esențiale pentru menținerea vieții – luptă sau fugi. Creierul, care nu este un organ important în acest context, este mai puțin oxigenat și alimentat cu energie. Deci, în condiții de supraviețuire capacitatea de a gândi este diminuată.

Rolul esențial al subconștientului nostru este acela de a ne ajuta să supraviețuim și face acest lucru oarecum pe pilot automat. Dacă ar fi după mintea noastră conștientă și după cât de prezenți suntem, cei mai mulți, în viețile noastre, am fi morți demult, pentru că am uita să respirăm. 🙂

Tocmai pentru supraviețuire mintea subconștientă coordonează multe din procesele corpului și are mecanismele ei prin care să ne tragă de mânecă atunci când uităm să ne îndeplinim nevoile primare necesare supraviețuirii. Ni se sete atunci când uităm să bem apă. Ni se face foame atunci când uităm să ne alimentăm. Ni se face frig atunci când corpul nu este suficient protejat. Aceste nevoi l-au împins pe om, de-a lungul vremii, să caute apă, hrană, să-și confecționeze haine, să caute adăpost etc.

 

Să trăim, să ne bucură de viață sunt alegeri care țin de mintea conștientă. Abia când înțelegem aceste nevoi căutăm să ni le împlinim.

Te-ai gândit vreodată că ceea ce îți dorești este dincolo de luptă? Că toate acestea sunt chiar în absența luptei? Există o altă cale? Da, există!

Una din condițiile esențiale în a fi cu adevărat împlinit este renunțarea la luptă. Conștientizarea faptului că a te lupta cu tine însuți nu este cel mai benefic stil de viață. În luptă ești în dualitate, nu poți să fii simultan în ambele tabere, ori ești încins ori ești învingător. Ce poate fi mai cumplit decât să te lupți cu tine însuți și să pierzi?

Meriți să fii iubit pentru simplul fapt că te-ai năsut, este dreptul tău din naștere și nu trebuie să faci nimic pentru a-l obține, pur și simplu îl ai. Există posibilitatea să nu fi simțit asta în copilărie, să fi fost iubit condiționat, neglijat, să nu ți se fi dat atenție sau să nu primești atenția în felul în care ți-ai dorit tu. Acestea s-au întâmplat cândva, iar dacă au lăsat sechele ceea ce ai de făcut este să înveți tu să te iubești necondiționat, să-ți oferi atenția de care ai fost lipsit. Relațiile tale sunt o extensie a ta și ceea ce ai de făcut pentru ca ele să fie de calitate este să vindeci ceea ce le sabotează, să te descompui pe tine și să te reașezi potrivit acestui moment, să-ți reconsideri punctul de vedere vis-a-vis de unele evenimente din viața ta, să-ți identifici și să-ți schimbi credințele auto-sabotoare.

Pentru a termina o școală și/sau pentru a obține jobul visurilor tale, ceea ce ai de făcut este să dai maximul din tine, să faci tot ce-ți stă în putere pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Când renunți la luptă și faci acest lucru folosind curiozitatea, determinarea, curajul, bucuria etc. rezultatele sunt chiar peste așteptări.

Boala este un mesager, care vine să-ți spună că undeva faci ceva împotriva ta. Este un mare învățător care vrea să-ți atragă atenția asupra ceva. Poate că ai blocat anumite emoții și corpul tău urlă să le eliberezi, poate că n-ai trecut peste unele experiențe sau nu le-ai prelucrat complet, poate că ai judecat și acum ești pus în situația complementară. Orice ar fi boala este a ta, face parte din tine, a lupta împotriva ei înseamnă a lupta împotriva ta. O altă abordare ar fi să-ți dai voie să asculți mesajul bolii, să faci acele corecții de care este nevoie pentru a-ți restabili sănătatea.

Suferința este cel mai comună cale de evoluție. Suferința ne urnește din loc, ne mână, ne împinge în căutări, în găsirea de soluții,  Suferința lumii va înceta atunci când fiecare om va renunța la suferință și/sau va prelucra și alchimiza (transforma) partea lui de suferință.

Nu trebuie să lupți pentru pace, ci doar să încetezi a mai alimenta acele lucruri care au dus la conflict. Pacea lumii se va așeza atunci când fiecare dintre noi va face pace cu el însuși. Câtă-vreme ești în conflict cu tine ești în conflict cu toată lumea și asta se vede în calitatea vieții tale.

Înainte de a avea, este necesar să fii. Să fii viu, să trăiești, să te bucuri, să fii autentic, să fii adevărat, să fii tu însuți/însăți, să-ți apreciezi și să-ți manifești unicitatea. Asta îți va da tot ce-ți dorești.

Viața nu este o luptă, ci cel mai mare dar. Viața este un joc, o mare aventură și o binecuvântare pe care o poți trăi cu entuziasm și bucurie. Viața este o experiență plină de miracole, ceva magic care poate fi trăit în armonie cu propria ființă și Întregul (Dumnezeu, Universul etc.).

Urmează carea înțelepciunii. Încetează să-ți mai fi inamic, împrietenește-te cu tine, învață să te cunoști, ai curajul să renunți la ceea ce nu-ți mai folosește, să schimbi ceea ce este de schimbat, să accepți lucrurile așa cum sunt. Învață să te iubești. Trăiește-ți viața la superlativ.

Nu ai nimic de demonstrat nimănui, nici măcar ție. Dacă vrei să te compari cu cineva, fii mai bun decât ai fost ieri. Ceea ce ai de făcut este să dai maximul din tine. Oriunde ai fi, orice ai experimenta, fă tot ce poți acolo unde ești în condițiile pe care le ai, fii cu adevărat prezent și să te implică-te 100% în ceea ce faci în fiecare moment. Ceea ce merită să fie făcut, merită să fie bine făcut și până la urmă fiecare dintre noi are de făcut doar partea sa.. 🙂

Și lupta și lipsa ei sunt căi de evoluție și alegeri, dar pentru a face alegeri trebuie să fie cine să aleagă – să avem puterea, disponibilitatea, curajul de a fi noi înșine și a trăi așa cum ne dorim. De a trece de pe pilot automat, de a ieși din turmă și a ne asuma și exersa responsabilitatea și discernământul. Fiecare dintre noi stă într-o experiență atât cât are nevoie până să o învețe. Ne suntem datori nouă înșine să facem acele lucruri care să ne aducă liniște și pace interioară, bunăstare și armonie.

Viața noastră este consecința alegerilor noaste, chiar și când alegem să nu alegem sau viața este cum ți-o faci! 😉

Tu ce părere ai despre acest subiect?

semnatura-Blaga-Maria

 

 

 

 

______________________

Foto credit: pixabay.com

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.