Judecătoarea internă și victimă

Judecătoarea internă și victimă

Orice om poartă în minte semințele auto-sabotării sub forma a două voci negative. Una este cea a judecătorului, iar cealaltă a victimei. Cele două voci sunt surori și provin din aceeași părinți: teama și respingerea de sine.

Judecătoarea ta interioară sau cea care te critică este tot timpul în căutare de lucruri pe care tu și ceilalți nu le faceți bine. Ea are standarde nu doar înalte, ci chiar imposibil de atins. Practic, nimic din ceea ce faci nu este bine. Uneori, ea se focalizează asupra propriilor tale „defecte”; alteori, asupra celor din jurul tău. În ambele cazuri, dacă îți asculți vocea și o consideri chiar o sursă de înțelepciune, tu cazi în capcana comparațiilor și a frustrării.

Victima este acel al minții care consideră că: „Nu pot face acest lucru, nu sunt suficient de bună”. Ea caută întotdeauna validarea de la altcineva, dar nu o obține niciodată. În acest scop, ea caută un judecător (exterior sau interior), pentru a-și dovedi nevrednicia. Dacă vei asculta vocea victimei și o vei considera adevărată, îți vei petrece viața simțindu-te neputincioasă și lipsită de orice speranță.

Cum ți-ai putea purifica ființa (zeița divină din interiorul tău) dacă îți privești întotdeauna viața din perspectiva judecătoarei interioare? Cum ai putea trece la acțiune ferme, ca o luptătoare, în condițiile în care victima din interiorul tău se lamentează tot timpul? Principala modificare de atitudinea pe care trebuie să o faci și care corespunde Zeiței Luptătoare este următoarea: nu te mai considera o femeie incapabilă, neînțeleasă, nedemnă de a fi iubită și insuficient de bună, ci un templu magnific, un vas care reprezintă sălașul principiului divin feminin și care trebuie remodelat din interior. Nu uita aceea care își mânjește cel mai mult cu noroi templu sacru este chiar judecătoarea ta internă!

Doresc să fac o precizare: există o diferență între judecată și discernământ. Atunci când îi judecăm pe alții sau pe noi înșine, noi creem foarte multe probleme. Absența inflamării emoționale sau energetice este pur și simplu o opțiune personală. Diferența este de natură energetică. Oriunde există învinovățire sau respingere, la baza acestora stă o judecată. Oriunde există comparație și claritate, la baza lor stă discernământul. Iată un exemplu de judecată versus discernământ legat de sine. Judecată: „Sunt grasă. Îmi detest corpul. Mi-aș dori ca viața mea să fie altfel.” Discernământ: „ Mă simt greoaie. Mi-ar prinde bine să slăbesc vreo 5 kg și să îmi îmbunătățesc formă fizică. Corpul meu să simți mai bine.”

Și iată acum un un exemplu de judecată versus discernământ referitor la alte persoane. Să spunem că am o rudă căreia i-am împrumutat niște bani, dar nu mi i-a mai plătiți înapoi. Judecată: „Această persoană necinstită ar trebui să își ia o slujbă și să își plătească singură facturile! Ceva nu este în regulă cu ea! Chiar nu are niciun pic de rușine?” Discernământ: „ În mod evident, această persoană are probleme financiare, pe care ar trebui să și le rezolve. Dacă îmi va mai cere bani cu împrumut, o voi putea împrumuta sau nu, dar dacă o voi face, nu va trebui să mă aștept că mi-i va returna vreodată.”

În ambele cazuri, judecata te lasă într-o stare de spirit negativă, greoaie sau îți poate amplifica ego-ul (importanța de sine). Discernământul nu lasă nicio urmă în plan emoțional (este neutru).

Pe măsură ce îți vei purifica vasul și vei învăța să nu mai crezi minciunile judecătoarei și victimei din interiorul tău, vei afla un adevăr important: ești o ființă valoroasă. Mintea, energia, emoțiile și corpul tău sunt sacre, indiferent prin ce treci în momentul de față. Tu ești un vas sacru, Sfântul Graal, un potir sfințit.

Sanctitatea ființei tale nu poate fi compromisă, violată sau diminuată. Ce-i drept, o poți îngropa sub foarte multe straturi de frică, sub diferite gunoaie psihice, o poți tăvăli și murdări, dar sub toate aceste trădări și abuzuri de sine, rămâie întotdeauna pură și perfectă. Tu ești sclipirea din ochii Zeiței.

Reține: niciun cavaler în armură albă nu va veni vreodată să te salveze. Niciun maestru spiritual nu te va mântui de păcate, lăsându-te pură și sclipitoare. Judecătorului său spiritual nu va reuși niciodată să te conducă la iluminare prin intermediul rușinii, vinovăției și amenințărilor, indiferent cât de mult încearcă să te „aducă pe calea cea dreaptă”. Tu trebuie să fii propriul tău cavaler, propriul înger, propriul ghid spiritual și propria învingătoare a monstrului interior (demonul numit judecător/victimă).
__________________________________________
HeatherAsh Amara – Antrenamentul Zeiței Luptătoare. Devino femeia care ești menită să fii (fragment). Editura Adevăr Divin, Brașov – 2014

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.