Ignoranța – virusul ucigaș

Panica tinde să cuprindă cea mai mare parte a populației. Jurnalele de știri răspândesc scenarii alarmante, noi victime în fiecare oră.

Oamenii vor să fie informați, ba chiar îi mai informează și pe alții. Lumea urmărește evoluția, televizoarele sunt date pe știri, rețelele de socializare sunt pline de informații care mai de care mai spectaculoase.

S-a creat o nebunie generală din care mulți nu vor să iasă și alți mulți ar vrea dar nu prea știu cum. Mai puțini sunt cei care au rămas pe dinafara agitației. Aceștia sunt cei centrați în ei înșiși, cei care s-au întors către ei, cei care au înțeles unele lucruri și nu se mai lasă angrenați în mod gratuit în tot felul de scenarii și teorii ale conspirației.

Ceea ce avem cu adevărat nevoie în aceste momente este să fim informați, dar să nu răspândim isteria și să acționăm haotic.

S-au făcut publice RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), nu este greu să le citim și să le aplicăm.

Acum mai bine de 3000 de ani pe vremea lui, Moise inspirat de Divinitate a dat o lege prin care poporul ales era obligat să se spele pe mâini înainte de a se așeza la masă. Nu se știa pe atunci de microbi, virusuri și alte cele, dar au observat că se îmbolnăvesc mai rar dacă se spală. Azi avem apă curent și săpun în fiecare casă, doar să ne spălăm mai trebuie.

Este important să știi că frica afectează în primul rând sistemul imunitar, adică chiar acel sistem care are menirea de a te proteja de îmbolnăvire.

Acum despre nebunia în care ne-am prins.  Bilanț coronavirus în lume (12 martie 2020, 22:35): 4.923 de morți, 131.460 de cazuri de infectare în 116 de ţări.

Este tragic să se întâmplă, este și mai tragic felul în care unele informații sunt trunchiate, scoase din context și manipulate prin mass-media care parcă și-au pierdut menirea de a informa și a ajuns un factor de propagare al panicii și paranoiei.

De-a lungul existenței sale Pământul a trecut de mai multe ori prin astfel de crize. În urmă cu 100 de ani, în timpul Primului Război Mondial, gripa spaniolă a făcut ravagii, virusul ucigând între 50 de milioane și 100 milioane de oameni între 1918 și 1919. O altă pandemie a fost Moartea Neagră (ciuma) care a apărut în Europa în 1347 și în câțiva ani a murit între o treime și o jumătate[ din populația Europei.

Toți știm să citim, dar nu toți știm de unde să ne informăm corect  și pertinent. Să ne uităm un pic pe statisticile acestui an. Sunt publice, ușor de accesat și mai ales, zic eu, menite să ne aducă un pic la realitate.

 •    165.896, adică   2.304/zi – Decese cauzate de boli răspândite prin apă în acest an
 • 2.557.428, adică 35.520/zi – Decese cauzate de boli transmisibile în acest an
 • 1.497.425, adică 20.798/zi – Decese ale copiilor cu vârsta sub 5 ani din acest an
 •      60.892, adică      846/zi – Mame care au murit în timpul nașterii în acest an
 •    331.174, adică   4.600/zi – Decese cauzate de SIDA în acest an
 • 1.617.965, adică 24.472/zi – Decese cauzate de cancer în acest an
 •    193.240, adică   2.264/zi – Decese cauzate de malarie în acest an
 •     984.821, adică 13.678/zi – Decese cauzate de fumat în acest an
 •     492.721, adică   6.843/zi – Decese cauzate de alcool în acest an
 •     211.255, adică   2.934/zi – Sinucideri produse în acest an
 •     265.933, adică   3.694/zi – Decese cauzate de traficul rutier în acest an

___________________

 • 11.587.681 – Decese în acest an (o medie de 160.940/zi)
 •      147.638 – Decese astăzi
 •        28.123 – Oameni ce au murit astăzi de foame

* sursa: date preluate în 12 martie 2020, ora 22:00 de pe worldometers.info/ro/

Liniștește-te, observă-te, conștientizează-ți construcțiile mentale de panică, frică, boală, suferință, milă, neputință. Toate acestea îți afectează sistemul imunitar, eliberează-te de ele.

Cultivă-ți iubirea, încrederea, credința, recunoștința, curajul, bucuria, compasiunea pentru a putea să fii sănătos.

Revenind la marea provocare a acestor zile, nu boala în sine este amenințarea, ci felul în care se propagă, mai ales viteza cu care se petrece acest lucru. Cei mai expuși la forme grave fiind cei care au deja o patologie cronică.

În consecință:
• să devenim responsabili
• să învățăm să ne păzim pe noi și pe cei din jurul nostru ( ne spălăm mai des și corect pe mâini, dezinfectăm de câte ori este nevoie, limităm socializarea, stam mai mult în casă, consumăm rațional și nu emoțional etc.)
• să respectăm măsurile care au fost sugerate de autorități

Dacă continuăm să mai dormim, n-apucă virusul să ne omoare că ne omorâm noi pe noi și între noi prin paranoia, inconștiența și teribilismul date de propria ignoranță.

 

Să fim sănătoși, zic!

semnatura-Blaga-Maria

 

 

 

 

___________________
Foto credit: pixabay.com

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.