Există șapte pași care te ajută să scapi de toxinele de la nivel subtil:
Pasul 1. Asumă-ți responsabilitatea pentru reacția ta actuală.
Pasul 2. Observă ce simți.
Pasul 3. Etichetează-ți sentimentul.
Pasul 4. Exprimă ce simți
Pasul 5. Împărtășește ce simți.
Pasul 6. Eliberează-te de sentimentul toxic prin ritual.
Pasul 7. Sărbătorește eliberarea și treci mai departe.
Acești șapte pași sunt când încerci să schimbi a o emoție, un obicei, o poftă să o relație toxică, întrucât la baza lor stă condiționarea din trecut.
Asumă-ți responsabilitatea. În primul rând, renunță la dezaprobare și vinovăție. A scăpa de nefericirea ta astăzi înseamnă să găsești o metodă creativă pentru a-ți modifica propria reacție condiționată, care își are originea în trecut. Atunci când nu îți asumi responsabilitatea, îți spui soarta în mâinile altcuiva. Dacă dai vina pe altcineva, aștepți ca persoana aceea să se schimbe, astfel încât tu să te poți simți mai bine. Cât trebuie să aștepți pentru asta? Ai putea să aștepți tot restul vieții tale. E destul de dificil să te schimbi pe tine însuți. Eliberează-te de nevoia de a schimba pe altcineva.
Observă cea ce simți. Condiționarea te învață să simți același lucru iar și iar, de fiecare dată când întâlnești aceeași situație. Este frustrant, pentru că, imediat ce apare aceeași reacție, ești prins în capcana ei. Ai nevoie de un loc neutru, locul de unde să observi. Observa înseamnă că ești prezent la emoție, dar nu ești folosit de ea. Cel mai bun mod de a observa este să identifici unde se localizează sentimentul în trup. Emoțiile toxice sunt localizate de obicei în unul dintre centrii subtili cunoscuți în sanscrită drept chakre. Mânia se simte în abdomen, nervozitatea în stomac, frica în inimă, frustrarea în gât, tensiunea sexuală în regiunea genitală. Însă nu e nevoie să ne complicăm. Când sunt întrebați ce gen de sentimente toxice au, majoritatea oamenilor menționează frica și mânia. Când ai aceste sentimente, nu te împiedica în „ce” anume îți spun. În schimb, „simte” locul din care îți vorbesc. Localizarea unui sentiment în corp ocolește dialogul mental interior care menține în viață astfel de sentimente.
Etichetează-ți sentimentul. Oricare ar fi senzația pe care o ai, dă-i un nume. Folosește cuvinte foarte simple: „mânie”, „ostilitate”, „frustrare”, „rușine”, „vinovăție”, „invidie”. Nu folosi cuvinte ce reprezintă o judecată, cum ar fi „trădat”, „dezamăgit” și „rănit”, nici cuvinte ce sugerează că vina îmi aparține altcuiva. Numirea sentimentului este un mod de a recunoaște cu ce se confrunți. Pentru că păstrezi lucrurile simple – și ești sincer – , nu te mai lași păcălit de povestea lungă și complicată pe care toți suntem tentați să o repetăm atunci când ne supărăm. Toate poveștile sunt despre un singur lucru: trecutul. Senzațiile și emoțiile tale se petrec în prezent.
Exprimă sentimentul. Orice emoție devine mai toxică atunci când o acumulezi. Exprimarea ei duce la eliberare, ceea ce purifică mintea și corpul. Această etapă nu este despre cum să exprimi și cât de mult urăști sau învinovățește pe cineva, dar, pentru că e natural să dorești să-ți spui partea ta de poveste, mai întâi exprimă-ți pe hârtie sentimentul din punctul tău de vedere. Apoi exprimă-l din punctul de vedere al celeilalte persoane, ceea ce e mai dificil. Apoi scrie poziția ta din perspectiva unei a treia părți, ca și cum ai scrie un articol pentru un ziar. Când treci prin toate cele trei perspective, conflictul, mânia sau teama pe care o simți începe să piardă din energie. Ți-ai extins conștiența. Expansiunea îi permite energiei remanente să circule; contracția acumulează energia care continuă să te macine. Aceasta este o regulă utilă, deoarece primara reacție a tuturor este să se contracte întru un singur punct de vedere: punctul de vedere propriu.
Împărtășește-ți sentimentul. Acum, extinde dincolo de propria ta perspectivă, lăsându-i și pe alții să participe. Împărtășește sentimentul cu cineva în care ai încredere. Povestește-i întregul proces prin care ai trecut, inclusiv cele trei puncte de vedere. Nu încerca să îți impui punctul de vedere și nici nu-ți pleda cauza. Scopul tău este să obții o oglindire reală, pe care ascultătorul potrivit ți-o poate oferi.
Eliberează-te prin ritual. Concepe-ți propria ceremonie care îți purifică simbolic viața de această toxină. Invoci puterea străvechi a simbolurilor, ce face parte din toate culturile. După ce ai trecut prin acest proces, vei descoperi că nu mai trebuie să te agăți de situație. Vei prefera să fii persoana eliberată de acest sentiment toxic. Creează un ritual pe care să îl ții minte și care să fie semnificativ pentru tine personal: să arunci un bilet în râu, să-ii dai povara ta Fecioarei Maria, să-ți arunci nemulțumirea în mare, înfășurată în jurul unei pietre. Adică orice rituale îți permite să spui: „Din acest moment, sunt liber”. Poți să îl faci singur, dar mulți oameni vor ca martorii să le valideze eliberarea și să-i ajute să-și amintească semnificația ei.
Sărbătorește și merg mai departe. Acum e momentul să onorezi eliberarea prin recunoștință și bucurie împărtășită. Vei sărbători un sfârșit și un început. Ocazia nu trebuie să fie gălăgioasă sau fastuoasă. Îți ofer un dar. Este simbolic ca importanță, deoarece prin sărbătorire validezi că meriți să fii liber și fericit. Apoi treci mai departe.
Nu toată lumea se simte confortabil cu toate cele șapte etape. Încearcă-le oricum, deoarece condiționarea are obiceiul de a spune: „Nu trebuie să te schimbi ești bine așa cum ești”. Dar dacă te simți descurajat, deprimat și neliniștit vocea aceasta minte. Oricât de familiară pare, este vocea eșecului; lucrează împotriva fericirii tale.
Acești șapte pași îți permit să stabilești noi tipare, pentru a reacționa într-un mod nou. Să nu te grăbești și nici să nu fii tentat să le sari. Permite-i fiecărei etape să aibă propria integritate. Singurul mod de a te elibera de trecut, eliberând în prezent un nou comportament. S-ar putea să vină momentul în care să nu fii nevoit să treci prin toți cei șapte pași, pentru că te-ai perfecționat în recunoașterea sentimentelor tale, în observarea lor și apoi în eliberarea energiei toxice care le ține pe loc. În cele din urmă, vei putea percepe în mod automat situația în care te afli, din mai multe puncte de vedere. Deocamdată, însă, dedică-ți eforturile fiecărui pas de purificare interioară.
Odată ce vei începe să te simți eliberați din punct de vedere emoțional, pentru că nu te mai agăți de aceste sentimente, ai deschis spațiul pentru a-ți detoxifia viața în general. Vei descoperi că îți dorești simplitate în viață, întrucât fericirea este simplă. Înainte era ușor să fii antrenat în lucruri inutile dar la toate nivelurile – am multe activități, posesiuni, sentimente îngropate și decizii pe care nu ai ajuns niciodată să le iei. Când vei fi pregătit, însă, te vei elibera de tot ceea ce este inutil.
________________________________
Deepak Chopra – Rețeta fericirii supreme (fragment). Editura For You, București – 2016