Cultivă-ți mentalitatea flexibilă!

Cultivă-ți mentalitatea flexibilă!

După o respingere, te simți judecat, plin de amărăciune și răzbunător? Sau  te simți rănit, dar plin de speranță și încrezător în iertare, învățare și mers mai departe? Gândește-te la cea mai dură respingere pe care ai suferit-o? Retrăiește toate sentimentele și vezi dacă le poți vedea din prisma mentalității flexibile. Ce ai învățat din aceasta? Te-a învățat ceva despre ceea ce vrei și nu vrei în viață? Te-a învățat despre lucruri pozitive care vor fi utile în relațiile viitoare? Poți s-o ierți pe acea persoană și să-i dorești binele? Poți să te eliberezi de amărăciune?

Imaginează-ți relația de dragoste ideală. Presupune compatibilitatea perfectă, fără neînțelegeri, fără compromisuri, fără munca vrea? Te rog, mai gândește-te odată. În orice relație apar probleme. Încearcă să le vezi prin prisma mentalității flexibile. Permite-i partenerului tău să-și exprime opiniile diferite, ascultă cu atenție și discută-le cu răbdare și drag. O să fii surprins de apropierea pe care o creează toate acestea.

Ești o persoană care, ca și mine, acuză? Nu este bine pentru relație să dai mereu vina pe partenerul tău. Creează și tu un personaj imaginar și dă vina pe el. Chiar și mai bine, străduiește-te să te vindeci de nevoia de învinui. Încearcă să nu te mai gândești mereu la greșeală și la vina. Gândește că și eu fac același lucru.

Ești  timid? Atunci ai neapărat nevoie să-ți cultivi mentalitatea flexibilă.  Chiar dacă nu te vindecă de timiditate, ea te va ajuta să împiedici timiditatea să-ți  strice interacțiunile sociale. Data viitoare când te aventurezi social, gândește-te că abilitățile sociale sunt lucruri pe care le poți îmbunătăți, și interacțiunile au rolul de a te învăța lucruri și de a te bucura, nu de a te expune  judecăților.  Caută să-ți spui toate acestea.

_______________________________________
Carol S. Dweck – Mindset (fragment). Editura Curtea Veche, București – 2017

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.