Asumarea furiei sau a urii

Asumarea furiei sau a urii

Fii conștient că s-ar putea să nu fii pregătit pentru acest exercițiu în momentul de față. Oamenii au deseori nevoie să lucreze cu durerea sau suferința lor mult timp înainte să fie pregătiți să-și înfrunte furia și ura îngropate. Dacă este valabil și pentru tine, e important să respecți acest lucru.

Este, de asemenea important, să faci distincția între a-ți permite să simți furie sau ură și a le revărsa asupra celorlalți. Acest exercițiu este doar pentru a te ajuta să-ți permiți să ai sentimentul respectiv. Nu implică exprimarea lui în fața cuiva. (Să-ți exprimi furia poate fi important în anumite momente, dar să o faci într-un mod productiv reprezintă o practică îndelungată, care depășește cadrul acestei cărți).

  1. Gândește-te la o nemulțumire pe care o ai față de cineva (de exemplu, părinții sau un iubit de care nu ai fost tratat cum trebuie).
    Poți să-ți conștientizezi sentimentul de furie sau ură față de persoană? Nu te concentra asupra greșelilor persoanei, ci mai degrabă asupra senzației de furie sau ură din corpul tău. Conștientizează senzațiile fără să te lați purtat de judecăți sau de povești de învinuire, vinovăție sau rușine. Dacă poveștile apar, dă-le deoparte și întoarce-te la sentimentul corporal.
  2. Oferă-i furiei sau urii spațiu pentru a fi acolo. Este ca un incendiu – dacă-l ții închis într-un spațiu mic ajunge să fie ca o oală sub presiune gata să explodeze. Poți elibera presiunea, deschizând spațiu în jurul sentimentului și permițând furiei sau urii să ocupe acel spațiu. Sentimentul se poate extinde cât să cuprindă întreaga cameră, întregul cartier sau întreaga lume. Respiră profund. Cum te simți lăsându-l să se extindă în spațiu, în loc să să-l ții sub presiune în corpul tău?
  3. La început, atât poate fi suficient. Dar dacă dorești să mergi mai departe:
  4. Lasă ura să vorbească. Ca și cum ai ține un microfon în fața sentimentului, invitându-l să spună ce urăște el de fapt. Ai putea repeta următoarea afirmație de mai multe ori, până când vei fi exprimat tot ceea ce se află acolo: Urăsc faptul că . . .
  5. Observă ce simți odată ce i-ai dat urii glas. Obții astfel vreun sentiment de claritate, putere sau forță? Dacă da, atunci deschide-te către el și simte-l în corpul tău.

______________________________
John Welwood – Iubiri perfecte – Relații imperfecte (fragment).

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.