Ai de făcut doar partea ta!

Dorința omului spre mai bine este ceva normal, natural și firesc. Fiecare dintre noi îți dorește ceva, ceva ce încă nu are sau nu are cât crede că ar avea nevoie.

Unii, cei mai mulți, își doresc să NU mai aibă ceva – suferință, boală, frustrare, probleme. Alții, mai puțini, care conștient sau instinctiv sunt orientați către parte apozitivă a lucrurilor, își doresc să aibă – o stare de bine, sănătate mai bună, relații mai armonioase, un alt loc de muncă, iubire, liniște interioară, prosperitate, libertate.

Nenumărate cazuri ne arată că putem aduce în viața noastră tot ceea ce ne dorim. Studii științifice demonstrează eficiența unor metode. S-a constatat cum schimbarea percepțiilor pe care le avem asupra unui eveniment din viața noastră, a unor convingeri, a unor crezuri duc la modificări la nivelul creierului.

Totul este logic, zic eu. Se leagă, este firesc, normal și chiar cu mai puțin efort de cât ai crede. Informații există, sunt nenumărate metode și tehnici prin care poți să lucrezi cu tine. Să înveți să te asculți, să te observi, să te cunoști, să schimbi la tine ceea ce nu îți place sau nu îți mai place, să te vindeci, să ajungi acolo unde-ți dorești, să scoți la lumină în fiecare zi cea mai bună variantă a ta.

Psihologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, la fel și modul în care ea este percepută de oameni. Din ce în ce mai mulți oameni au înțeles că ajutorul unui specialist (psiholog, terapeut, psihoterapeut, coach, trainer, consilier) este o investiție și nu o pierdere.

Efortul în a schimba ceva vine din rezistența la schimbare, din neîncredere și din credințe limitative. Din neîncrederea că poți, din neîncrederea că o să-ți iasă, din credința că este dificil, că durează, că necesită un efort extraordinar sau că nu ești suficient de bun sau de pregătit că să reușești ceea ce-ți dorești.

Posibilitatea de a face acest lucru este la îndemână noastră, este din ce în ce mai facil accesul atât la informație cât și la oamenii care ne pot ajuta, totul este să dorim acest lucru – să fim ajutați și mai ales să fim dispuși să facem partea noastră din această muncă.

De câțiva ani mi-am pus cunoașterea și timpul la dispoziția oamenilor care vor să facă schimbări în viața lor. Mă bucur că pot să fac acest lucru și este o satisfacție extraordinară să vezi cum un om reușește să-și îndeplinească o dorință, un vis, să facă acea schimbare care-i crește calitatea vieții.

Pot să fac acest lucru pentru că eu însămi am făcut și fac acest lucru cu mine. În fiecare zi o parte a timpului meu îmi este dedicată mine, lucrului meu cu mine.

Totul a început de la nevoia mea de a schimba ceva, de a găsi o cale de a ieși din impasul în care mă aflam, de a găsi o rezolvare la problemele cu care mă confruntam.

Așa am ajuns să încep să mă cunosc. Am înlăturat pe rând obstacol după obstacol din viața mea. Credeți-mă nu au fost puține, dar pe toate eu le pusesem acolo. A fost destul de dificil să accept la început că responsabilitatea propriei vieți este obligația fiecăruia față de el, că fiecare suportă doar consecințele deciziilor lui.

Am cerut ajutor și am primit. Astfel am ajuns să cunosc oameni, specialiști, metode. Am citit foarte mult, am acumulat o foarte mare cantitate de informații, am lucrat cu mine, am lucrat cu mine alături de specialiști din țară și străinătate, am fost la conferințe, seminarii, cursuri, workshop-uri. Am citit sute de cărți, am ascultat mii de ore de înregistrări (filme, audiobook, conferințe). Am făcut toate astea și încă le mai fac și sunt convinsă că o să le mai fac și de acum încolo, până la sfârșitul vieții.

Așa am învățat că felul în care percepem un eveniment din viața noastră este cel care ne creează realitatea.  Așa am învățat că putem avea opinii diferite și să avem toți dreptate în același timp. Așa am învățat că ceea ce numim adesea obstacole și probleme sunt oportunități de a învăța, de a crește și a te dezvolta. Așa am învățat că fiecare situație nou apărută este o modalitate de a scote ce este mai bun din fiecare om. Așa am învățat că așa-zisa problemă vine la pachet cu soluția și că singurul lucru pe care-l am de făcut este să o văd, ea există deja!

Așa am învățat că fiecare are de făcut doar partea lui. Nimeni nu te poate ajuta dacă tu nu ești dispus să-ți faci partea. Nimeni nu poate face schimbări în viața ta dacă tu nu vrei să participi la acest lucru.

Aceasta este diferența dintre teorie și practică. Niciodată schimbarea nu vine odată cu acumularea unor cunoștințe, ci cu aplicarea lor, cu experimentarea, cu trăirea. Doar acționând poți și să faci acele schimbări, uneori doar mici reglaje, care-ți pot schimba viața radical.

Cei cărora le-ai cerut ajutorul îți fac partea lor, dar nu au nici obligația, nici puterea de a face și ceea ce ai tu de făcut.

Indiferent la câși terapeuți, psihologi, psihoterapeuți, coach-i, consilieri, parapsihologi vei merge vor face pentru tine atât cât pot ei, după cunoașterea, priceperea și dăruirea fiecăruia, dar întotdeauna îți va rămâne ție de făcut partea ta.

Marea nenorocire vine de la așteptările pe care oamenii le au de la aceștia – soluții miraculoase. Rezolvarea problemelor. Ca și cum ai veni cu un aparat defect la un depanator, acesta îl repară, plătești și mergi cu el acasă și funcționează perfect. NU, la oameni nu funcționează.

Nu funcționează pentru că, spre deosebire de aparat, oamenii gândesc. Pe oameni felul în care gândesc ia adus unde sunt și doar schimbarea acestuia îi poate duce în altă direcție. Asta durează pentru fiecare exact atât cât vrea el și necesită atât efort cât crede el. Ceva ce crezi că durează mult și este greu, nu se poate schimba simplu și într-un timp scurt. Credințele, convingerile, limitele și limitările tale îți creează realitatea.


– Degeaba fac!
– No, bine tu, dar dacă știai că faci ceva degeaba de ce ai mai depus atâta efort ca să demonstrezi ceea ce știai de la început? Te-ai mai și enervat . . .  Tot degeaba! 😉


Înțelege-ți că problema/confruntarea/provocarea/situația este a celui care o are și nu degeaba o are el și nu altul și dacă este a lui el este singurul care o poate rezolva. Ceilalți pot doar să ajute! Și iar rămâne fiecăruia de făcut partea lui!

Mai sunt oameni care adesea afirmă: Dacă o vrea Dumnezeu, Dacă mă ajută Dumnezeu. Eu am convingerea că Dumnezeu vrea, dă și ajută și că știe exact ce are de făcut și că își face foarte bine treaba – treaba Lui! Partea lui din poveste, iar ție-ți rămâne din nou partea ta! Cred că știi zicala: Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă!

Să revenim la partea ta. Aceasta presupune implicare ta în proces, implicare totală și permanentă. Presupune asumare, îngăduință, înțelegere, iubire, iertare, acceptare, autenticitate, trăire, dăruire, curaj, autoanaliză, autocunoaștere, implicare, perseverență etc (ordinea este aleatorie). Recunoașterea limitelor existente și a felului în care pot fi depășite. Stabilirea clară a locului în care te afli și a celui în care vrei să ajungi – obiecte, strategii, și  . . . muncă. Muncă, muncă, muncă – a ta cu tine!

Muncă, a ta cu tine și cu ajutor, dacă tu crezi că ai nevoie. Și atunci când ai constatat că nevoia există ceri, nu stai și aștepți. Nimeni nu are obligația să vadă că tu nu te simți bine și să facă ceva, așa de la sine putere. Fiecare este responsabil de viața lui, de felul în care o trăiește, de fericirea sau nefericea lui!

Metoda funcționează indiferent de domeniul în care vrei tu să faci schimbări: sănătate, relații (cu tine, cu ceilalți – partener de viață, părinți, copii, prieteni, colegi, șefi, subalterni etc.), profesie.

Curaj, spor și succes!

semnatura-Blaga-Maria

_____________________________________

Sursa: Lumea Privită Altfel

Administrator

Leave a comment

Vă rugăm să introduceți un comentariu.
Te rog scrieți numele.
Vă rugam sa introduceți adresa dumneavoastră de email.
Te rog introdu o adresă de email validă.