Mulți oameni reacționează la crizele personale cu teamă, care este instinctivă. Dar este posibil să avem o abordare mai integrată, cu alte cuvinte, să folosim simultan creierul superior și pe cel inferior. O criză personală este doar o provocare amplificată la proporții drastice, iar provocările fac parte din viața fiecăruia.
Ceea ce realizezi în viață depinde de modul în care gestionezi momentele ei cele mai întunecate. Sunt ele puncte de cotitură sau pași înapoi? Intră în joc aici ceea ce numim înțelepciune, căci majoritatea oamenilor ia decizii importante bazându-se pe impuls sau pe opusul acestuia, obișnuința. Ei simt îndemnurile emoțiilor, care nu sunt niciodată mai puternice decât atunci când mintea este în stare de confuzie. Nu poate fi contrazisă celebra frază cu care începe romanul lui M. Scott Peck, The Road Less Traveled (Drumul către tine însuți): „Viața e dificilă”. Dar înțelepciunea poate fi un stimulent pentru depășirea dificultăților, transformând frustrarea și înfrângerea în puncte de cotitură și în prilejuri de ameliorare.
Ori de câte ori lucrurile merg foarte rău, pune-ți trei întrebări, toate fiind menite să transforme confuzia din minte într-un proces ordonat, pe care creierul să-l poată urmări și organiza fizic.
ÎNTREABĂ-TE
1. Este aceasta o problemă pe care ar trebui s-o rezolv, să mă împac cu ea sau să mă îndepărtez de ea??
2. Pe cine să consult dintre cei care au rezolvat aceeași problemă cu succes??
3. Cum pot să ajung mai adânc în mine însumi pentru a găsi soluții?
De asemenea, există trei întrebări asupra cărora nu trebuie să stărui, pentru că îți fac rău și provoacă haos mental.
NU TE ÎNTREBA
1. Ce e în neregulă cu mine?
2. Pe cine pot să dau vina?
3. Care e scenariul cel mai defavorabil?
Situațiile în care aceste întrebări intră în joc sunt nenumărate, de la o relație proastă la un grav accident de mașină, de la diagnosticarea unei boli periculoase pentru viață la arestarea copilului din cauza drogurilor. Adevărul trist este că milioane de oameni stăruie în mod constant asupra unor întrebări pe care n-ar trebui să și le pună, în vreme ce doar puțini sunt aceia ce își pun cu seriozitate întrebările potrivite, care să ducă la acțiuni corecte.
____________________________
Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi – Supercreierul (fragment)